Инфо

16. август 2022.16. авг 2022.
Бета

Бета

Путин оптужио САД да одуговлаче украјински сукоб и да дестабилизују свет

Председник Русије Владимир Путин оптужио је данас САД да одуговлаче украјински сукоб и настоје да "дестабилизују" свет недавном посетом председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси (Нанцy) Тајвану.

"Ситуација у Украјини показује да САД настоје да одуговлаче тај сукоб. И то чине тако што негују могуц́ност сукоба у Азији, Африци и Латинској Америци", рекао је Путин у обрац́ању на Међународној безбедносној конференцији у Москви.

Путин је посету Ненси Пелоси Тајвану оценио као део америчке стратегије за дестабилизацију ситуације у том региону.

"Америчка авантура са Тајваном није само путовање неодговорног политичара, вец́ део свесне и намерне стратегије за дестабилизацију и стварање хаоса у региону и свету", сматра руски председник.

Путин је додао да та посета представља "дрско показивање (америчког) непоштовања суверенитета других земаља и међународних обавеза". Оценио је да је то била "пажљиво припремљена провокација".

Односи САД и Русије, која од 24. фебруара води офанзиву у Украјини и која је последњих месеци више пута осуђивала испоруке америчког оружја украјинским властима, доживљавају период напетости без преседана.

Русија, којој су због рата у Украјини уведене тешке санкције, настоји да ојача своје односе са земљама Африке и Азије, посебно са Кином.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa