Инфо

19. август 2022.19. авг 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Кисић Тепавчевић: Историја исписана златним словима

У Текеришу на Церу, данас је одана пошта јунацима Церске битке и свима који су дали живот у свим ратовима вођеним за слободу српског народа. Организатор државне церемоније поводом обележавања 108 година од Церске битке је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова при Влади Србије, у сарадњи са градом Лозницом и Центром за културу Вук Караџић.

Након парастоса, на споменик церским јунацима венце су положили делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског управног округа, градова Лознице и Шапца, као и представника дипломатског кора, удружења грађана и појединаца који негују традицију чувања сећања на херојска дела српских јунака из Великог рата.

У име Владе Србије обратила се министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.
- Изузетна је част бити данас овде са вама у славном и херојском Текеришу, на прилици да одамо почаст церским јунацима који су пре 108 година златним словима исписали странице наше историје. Храбра српска војска тада је извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату против знатно јаче војске. Били су то дани поноса и славе када се цео свет дивио нашим војницима због херојства, храбрости, патриотизма и војног умећа, јер је један бројчано мали народ, а по храбрости највећи до ногу потукао велику силу спречивши непријатељски продор преко Дрине. Наши церски јунаци могу бити спокојни, јер је данашња Србија исто толико храбра, јер је за нас, баш као и за њих, љубав према отаџбини у срцу нашег бића. Вођени њиховим најсветлијим примером патриотизма, увек ћемо се борити за сваки педаљ наше земље, за мир и слободу. Србија вођена мудром политиком нашег председника Александра Вучића је слободна држава која ће вечно бити на страни мира, разумевања, толеранције и сарадње, јер само тако наша земља може да иде напред, да привредно и економски јача, да својим грађанима буде још боље место за живот који ће у својој земљи, на свом огњишту, стварати и шитити своје пордице, јер за све нас, за српски народ нема ништа важније од тога, рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

Битка на Церу водила се између 12. и 24. августа 1914. Најжешће борбе биле су на Текеришу. Били су то дани поноса и славе, када су српски официри говорили "За мном", а не "Напред", када је српска војска извојевала прву победу против знатно надмоћнијег непријатеља. Уморан и гладан, српски војник није гледао каква је сила пред њим, него оно што је иза њега - породица, кућа, њива и света српска земља.

Према речима градоначелника Шапца др Александра Пајића, наша дужност је да се сећамо славних предака који су животе дали за нас и да их никада не заборавимо.
- И Град Шабац је узео учешће у овој манифестацији, јер желимо да очувамо сећање на велике јунаке, који су одбранили слободу коју ми данас баштинимо. Памтећи њих дајемо себи до знања шта треба да вреднујемо и којим путевима у будућности треба да идемо. Данас се води другачија борба - дипломатијом, знањем и умењем. Верујем да ћемо у тој борби успети да победимо, јер су светиње које бранимо изнад сваког интереса, истакао је градоначелник Пајић.

Овогодишња церемонија победе у Церској бици посвећена је најмлађим учесницима борбе за слободу Србије, који су били мали за војнике, али довољно велики за хероје.

Опширније у штампаном издању.
Глас Подриња

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa