Инфо

22. август 2022.22. авг 2022.
МСП: Недопустива суспензија Твитер налога дипломатских представништава Србије

МСП: Недопустива суспензија Твитер налога дипломатских представништава Србије

Министарство спољних послова Србије саопштило је данас да су Твитер налози амбасада Србије у више држава суспендовани без икаквог образложења, оценивши да је недопустива таква цензура дипломатских представништава једне демократске државе која није под санкцијама.

"Изражавамо наду да блокада Твитер налога наших дипломатско-конзуларних представништава није део покушаја да се Србија спречи и ућутка у борби за истину, пре свега о ситуацији на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу Министарства у Београду.

Министарство наводи да су Твитер налози амбасада Србије у Јерменији, Ирану, Индонезији, Нигерији, Зимбабвеу, Гани и Кувајту, као и Генералног конзулата у Чикагу, суспендовани 18. августа, "без икаквог образложења или претходне поруке којом би се указивало на евентуалне повреде правила комуницирања на тој друштвеној мрежи".

"Не улазећи у пословну политику компаније Твитер, указујемо да је недопустиво да дипломатска представништва једне демократске државе која није изложена било каквим санкцијама буду цензурисана на овај начин, поготово ако се узме у обзир да су неки од поменутих профила недавно отворени и да нису били активни, а да на преосталима није било ниједног садржаја који би се могао описати као непримерен", пише у саопштењу.

Додаје се да је Србија земља чије је стратешко опредељење чланство у Европској унији и која политичке и демократске стандарде, укључујући медијске слободе, "прилагођава највишим европским стандардима".

"Зато је и апсурдно што је низ наших дипломатско-конзуларних представништава цензурисан на једној друштвеној мрежи која се хвали тиме да промовише демократију и плурализам мишљења", наводи се.

Министарство на чијем је челу Никола Селаковић указује да се обратило компанији Твитер са захтевом да налози дипломатско-конзуларних представништава Србије буду одблокирани.

Наводи се и да је прошле седмице "без икаквог образложења" био блокиран и Твитер налог директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арноа Гујона, и да је он у међувремену одблокиран.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa