Инфо

24. август 2022.24. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Представљена трилогија "Војникова бресква" аутора Драгана С. Филиповића

У свечаној сали Културног центра у Шапцу, синоћ је промовисана трилогија „Војниикова бресква“ Драгана С. Филиповића, новинара и књижевника из Шапца.

У овом трокњижју, аутор је обухватио 42 приповетке претходно објављене у збиркама прича „Војникова бресква“, „Комад таина“ и „Белег од бајонета“.

Издавач је Свет књиге из Београда, који је објавиo близу хиљаду наслова међу којима су „Злочини над Србима у Великом рату“ др Арчибалда Рајса, као и обимна фотомонографија на енглеском и српском језику Страдање Српске православне цркве у НДХ.
- Три књиге приповедака Драгана Филиповића јединствене су по садржају и тематици, поготово што говоре о страдању српског народа током читавог 20. века. Тематика којом се бави аутор била нам је главни подстицај да му понудимо да своју трилогију објави у оквиру наше издавачке продукције и драго нам је да је прихватио. Са задововољством смо приступили издавачкој реализацији ове књиге која заслужује изузетно високо место у нашој савременој литератури, нагласио је Стево Ћосовић, директор ИК Свет књиге.

У дупке пуној сали тражила се „столица више“, а присутнима, који већ дуго прате Филиповићев књижевни опус, омакла се суза. Како и не би? Само слушати о страдањима наших предака, који су запис нашег ткива, потресно је.
- Ова трилогија нанизани је ђердан завичајних историјских прича у којима је писац обрадио значајна збивања у целом 20. веку, где су наглашене патње, али и знаци љубави, вере и наде. Успешно се изборио са свим изазовима приче која је захтеван жанр и направио изванредну књигу. Испунио је завет оцу Станоју и мајци Олги, учесницима Другог рата и додао своје белеге из Нашег рата. Читаоцима и хроничарима ове приче су драгоцени извори сазнања, а тек ће то бити у свим будућим вредновањима, истакао је др Предраг Тојић.

Одабране одломке из прича и рецензија читали су Светлана Љубић, Мирјана Филиповић и аутор.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa