Инфо

24. август 2022.24. авг 2022.
Lux in Tenebris - најбоља у студентској селекцији (фото: ИНТЕФ)

Lux in Tenebris - најбоља у студентској селекцији (фото: ИНТЕФ)

ИНТЕФ: Лауреати затворили треће издање Фестивала

У Мишару код Шапца на трећем Интернационалном театарском фестивалу ИНТЕФ, на глумачком пољу надметала су се позоришта из земље и региона у две паралелне селекције: омладинској и академској.

Церемонија затварања започела је у недељу увече сценском минијатуром "Човек је постао од птице", насталом у продукцији фестивала, а као резултат глумачких радионица Анике Лехки.

Топлим и емотивним аплаузом награђене су Марија Миладиновић из Ћуприје, Александра Никодијевић из Новог Сада и Ања Трифуновић из Шапца. Церемонија затварања настављена је доделом награда публике, жирија учесника и стручног жирија.
фото: INTEF

Награда публике (са оценом 4,90) припала је представи "Нина", монодрами Николине Вујевић, а та млада глумица добила је и награду оба жирија као најбоља глумица у студентској селекцији.

Најбољим глумцем у студентској селекцији проглашен је Милош Лазић, за улогу Падука у представи "Луџ ин Тенебрис" Факултета драмских уметности (ФДУ) из Београда и то одлуком оба жирија.

Одлуке стручног и жирија учесника разишле су се око најбоље представе. Стручни жири је најбољом прогласио представу "Lux in Tenebris" у режији Ђорђа Нешовића, који се на овом фестивалу представио са још једним сјајним остварењем, монодрамом "Лола Монтез" у извођењу Невене Кочовић са приштинског факултета.

Жири учесника је као најбољу наградио представу "Рибарске свађе" са Факултета савремених уметности из Београда, а у режији Милоша Ђорђевића и Тадије Милетића.

Велики броој награда у Нови Сад понео је АКУД "Соња Маринковић", представом "Неиспричане приче" у режији Милана Плетла. Награду за епизодну мушку улогу “Цане Фирауновић” освојио је Милош Дрљача, награду за женску епизодну улогу “Ана Милановић” Мила Пајић, главну женску “Бранка Црномарковић” Јелена Ђикић и награду за најбољу мушку улогу “Миленко Заблаћански” - Алексндар Поповић.

У Мостар је отишла награда за режију “Александар Аца Огњановић” - Сеаду Ђулићу и награда за најбољу представу “Вожд” - представи "Гаме" Мостарског театра младих, омладинске селекције, по оцени стручног жирија.

Култно београдско позориште "Театар Лево" које је представило београдску аматерску сцену, на овом фестивалу представом "Мисури", Београду је донело награду за визуелни идентитет представе "Владислав Лалицки", по оцени стручног жирија.

Стручни жири радио је у саставу глумице Милена Павловић и Ивана Јокић и редитељка Теодора Сиљаноска.

Жири учесника радио је у саставу Ана Грамосли, ФДУ Скопље, Марија Миладиновић, Школа глуме Ћуприја, Александра Никодијевић, АКУД "Соња Маринковић" Нови Сад, Аника Лехки Театар Лево Београд, Доријан Добрић ФДУ Београд, Бојана Штрбац Мостарски театар младих Мостар, Невена Кочовић ФУ Приштина, Николина Вујевић АУ Нови Сад и Сара Бојић ФСУ Београд.

Организацију је водила директорка фестивала Нина Стокић са својим тимом.

Трећи ИНТЕФ, који је почео 15. августа, затворен је представом у част нагарађених "Цацијев успоменар" Атељеа 212 из Београда, у извођењу Милана Цација Михаиловића.

Мото овогодишњег фестивала био је "Глумци у земљи чуда", а селектор Радоје Чупић, драмски уметник из Новог Сада, у главни програм одабрао је десет представа, по пет у обе селекције.

Првог дана фестивал премијерно је изведена представа "Нора-луткина кућа" по тексту Хенрика Ибзена а у режији Теодоре Сиљаноске настала као прва представа у продукцији фестивала. Церемонију отварања ове године употпунио је наступ шабачких мажореткиња и изложба фотографија и костима “Од дечје игре, до позоришта” осмишљена као ретроспектива рада и развоја Театра Вожд од 2009. године.

Фестивал је трећу годину заредом одржан у Дому културе Мишара, малог места од око 2.000 становника, познатог и по боју на Мишару 1805. године, која је једна од највећих победа српских устаника за време Првог српског устанка. Ту битку је овековечио Филип Вишњић у народној епској песми "Бој на Мишару", док ју је руски сликар Афанасиј Шелоумов представио монументалном композицијом уља на платну "Бој на Мишару".
ИНТЕФ
  • монодрама “Нина?” најбоља представа по оцени публике и најбоља глумица фестивала (фото: ИНТЕФ)
  • “Game” Мостарског театр младих добитник награде “Возд” за најбољу представу у омладинској селекцији (фото: ИНТЕФ)
  • стручни жири (Милена Павллвић, Теодора Сиљаноска, Ивана Јокић) (фото: ИНТЕФ)
  • Lux in tenebris најбоља представа у студентској селекцији (фото: ИНТЕФ)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa