Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Влада донела уредбу за финансијску подршку произвођачима сунцокрета

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утвђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета из овогодишњег рода како би се очувао њихов доходак.

Уредба је, како је саопштено, донета с обзиром на то да је било неопходно одржати прехрамбену сигурност становништва и ублажити последице тренутне ситуације, узроковане растом цена инпута и сушом која погадја пољопривредну производњу.

Таква ситуација истовремено је отежала положај произвођача који очекују приход од своје производње да би могли да улажу у јесењу сетву пшенице, осталих жита и уљане репице, која је од изузетног значаја за прехртамбену сигурност становништва.

Влада је донела и Уредбу о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета са циљем да се заштити тржиште и спрече деформације у формирању цене сунцокрета, која преовладјујуће учествује у формирању цене јестивог сунцокретовог уља, а које је изузетно важно за снабдевање потрашача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

"У структури дневне потрошње прехрамбених производа, велики део трошкова односи се управо на јестиво сунцокретово уље и с обзиром на то да су цене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива, било је неопходно донети ову меру", наведено је у саопштењу.

На седници је донета и измењема Одлука о привременој забрани извоза евро дизела ЕН 590 којом се забрана продужава за још седам дана. Доношењем ове мере спречиће се могуће штете по привреду и грађане с обзиром на то да енергетска криза на светском тржишту и даље проузрокује претњу од несташице те робе на домаћем тржишту, наведено је у саопштењу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa