Инфо

26. август 2022.26. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Ескобар: Уверен сам да Срби на северу Косова неће видети никакву промену 1. септембра

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар данас је у Београду изразио уверење и наду да Срби на северу Косова неће видети никакву промену у својим животима 1. септембра, за када влада у Приштини најављује почетак примене мера реципроцитета.

После синоћних разговора са председником Србије Александром Вучићем и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, Ескобар је јутрос новинарима рекао да је његова нада да живот Срба на северу Косова "неће бити додатно оптерећен" од 1. септембра и да ће "наставити мирно да живе".

"Моја је нада да људима на северу Косова од 1. септембра неће бити потребне додатне административне процедуре да дођу до својих кућа, да неће суштински постати гости у својој земљи, да ће бити признати као легитимни држављани и Србије и Косова. То је моје очекивање и моја нада. Уверен сам да то можемо постићи", казао је Ескобар, заменик помоћника америчког државног секретара.

Ескобар, који је са Лајчаком ове недеље у посети Приштини и Београду ради решавања спора две стране око мера косовске владе у вези са регистарским таблицама и личним документима, навео је да је синоћни разговор са Вучићем био тежак "јер обе стране треба да пристану на многе компромисе" и "због тога што постоји велика разлика у ставовима између учесника у преговорима".

Амерички дипломата је рекао да су он и Лајчак на сваком састанку са косовским званичницима у Приштини ове недеље указивали на неопходност примене свих потписаних споразума у бриселском дијалогу.

"Сви елементи дијалога морају бити примењени, укључујући формирање Заједнице српских општина (ЗСО). То је порука коју смо веома јасно пренели косовској влади ове недеље у Приштини и приликом недавне посете премијера (Аљбина) Куртија и председнице (Вјосе) Османи Вашингтону", додао је амерички дипломата.

Ескобар је казао да "нема рокова" за формирање Заједнице српских општина, али је додао да САД очекују да се о томе "веома скоро разговара у оквиру дијалога".

"То не значи да мора да се постигне договор, него значи да треба да се разговара о ЗСО, о могућим модалитетима примене", навео је.

Он је више пута поновио да САД нису део дијалога, али да га снажно подржавају јер "верују да је то канал за долазак до свеобухватног споразума о нормализацији односа који ће откључати европску будућност обе земље".

"Сврха мог доласка је подршка дијалогу уз посредство ЕУ, како би се нашао начин за изазовна питања регистарских таблица и излазно-улазних докумената. Желели смо да чујемо од обе стране да ће се уздржати од насиља и да ће се конструктивно ангажовати", рекао је Ескобар.

Навео је да су и Вучић и Курти изразили посвећеност регионалној стабилности и додао да ће САД "наставити да притискају обе стране да одржавају мир".

Додао је да је његова порука грађанима Србије да су САД "чуле забринутост" српске заједнице на Косову.

"Постоји велики јаз у поверењу између две стране, морамо да нађемо начин да га смањимо", рекао је Ескобар.

Упитан коју страну у дијалогу би описао као конструктивну, Ескобар је казао да је то "питање за ЕУ" која води преговоре, али да САД "очекују да се обе стране конструктивно ангажују".

Ескобар је рекао и да је будућност Западног Балкана у ЕУ и да ће Вашингтон наставити да подржава Србију и Косово на европском путу, али да је "дијалог важан део тог процеса".

На питање да ли мисли да су Вучић и Курти лидери који могу да постигну свеобухватни споразум о нормализацији односа, Ескобар је казао да "не може да коментарише да ли су они адекватни преговарачи", наводећи да су они "демократски изабрани лидери који морају да прихвате одговорност".

Поводом односа Србије и САД, Ескобар је казао да су он и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил имали са Вучићем "веома добар разговор" о начинима како да се настави унапређење већ добрих односа две земље.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa