Инфо

2. септембар 2022.2. сеп 2022.
Европосланица: Забрана Европрајда може створити опсану ситуацију

Европосланица: Забрана Европрајда може створити опсану ситуацију

Одржавања Европрајда у Београду питање је поштовања основних слобода а евентуално отказивање те манифестације могло би да створи непредвидиву и потенцијално опасну ситуацију, оценила је посланица Европског парламента (ЕП) Тери Рајнтке.


Она је за данашње издање листа Нова, навела да право на окупљање није заштићено само Уставом Србије већ и да се чланством у Савету Европе, Београд обавезао на поштовање Европске конвенције о људским правима која по њеним речима, подразумева поштовање основних слобода, заштиту мањина, право на окупљање.


"Надам се да ће Влада Србије заједно са организаторима наћи прагматично решење. Током свих година припреме ове манифестације Влада је била велика подршка. Забрана ће створити непредвидиву и потенцијално опасну ситуацију а нико не жели да види ескалацију ситуације", рекла је Рајнтке која је раније разговарала са премијерком Аном Брнабић о најави државе да ће отказати одржавање Европрајда.


Посланица ЕП је најавила да ће бити у Београду 17. септембра, за кад су организатори Европрајда најавили шетњу, као и да ће тој манифестацији присуствовати "неколико десетина европосланика и бројни представници националних влада".
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa