Инфо

2. септембар 2022.2. сеп 2022.
Момировић: Србији је у Бугарској заробљено више од милион тона угља и 400.000 тона житарица

Момировић: Србији је у Бугарској заробљено више од милион тона угља и 400.000 тона житарица

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је данас изјавио да је због обуставе пловидбе Дунавном тренутно Србији заробљено више од милион тона угља у Бугарској.

"Имамо заробљених милион и двеста хиљада тона угља, 400.000 тона житарица, огроман број сировина за нашу металску и хемијску индустрију. Наравно, један део се пребацује на друм и железницу, али она не може да подржи оволики саобраћај. Један речни танкер замењује 144 камиона цистерне, један брод који превози расути терет замењује 70 камиона", рекао је Момировић за РТС

Указао је да су реке кључне за снадбевање и ако се Србија не укључи у решавање овог проблема који је тренутно у Бугарској, имаће још већи проблем на јесен.

Подсетио је да ни у једном тренутку, ни на једном делу Дунава у Србији није било обуставе речног саобраћаја.

"Ми смо на време почели да радимо са припремама на нашем делу реке, успели смо да изведемо све интервентне багерске радове које смо планирали. Дунав на нашем делу ни у једном тренутку није обустављен што се тиче речног саобраћаја. Међутим то је заједнички коридор и у овом случају заједнички проблем јер када у Бугарској он није плован ми немамо пуну оперативност", истакао је Момировић.

Најавио је да ће сутра бити потписан споразум са бугарском владом, чиме ће Србија своју механизацију ставити на располагање Бугарима.

"И заједно ћемо са Румунима извршити те интервентне радове како бисмо обезбедили пловност Дунава, не само пловног пута већ и приступ лукама и тиме ослободити не само угаљ већ и житарице. Ако ми то не урадимо, ми ћемо бити у великом проблему", рекао је Момировић.

Указао је да је Србији пловност Дунава од стратешке важности како би обезбедила енергетску стабилност и да очекује да ће радови на Дунаву трајати око 60 дана.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa