Инфо

3. септембар 2022.3. сеп 2022.
Мачваинфо.рс

Мачваинфо.рс

Хајдуци успешно реализовали пројекат “Технологија у служби заједнице”

Неформална група “Хајдуци” протеклих пет месеци успешно је реализовала пројекат “Технологија у служби заједнице”, који је за циљ имао да децу и младе упозна како искористити технологију за унапређење локалне заједнице.

Тим поводом у спомен кући “Др Драгорад Осећански” у Црној Бари обележен је завршетак пројекта, представљене активности и резултати, уз захвалност свима који су узели учешће.

“У самом пројекту смо се играли са децом кроз ардуино сетове, где су могли да пробају програмирање и коришћење различитих сензора, као и других сетова које смо набавили, где смо им показали како функционише соларна енергија, хидроенергија, енергија ветра. Верујемо да је то корак који ће младима показати како ће се развијати технологија у будућности, јер сматрамо да је врло битно да знају такве ствари. Током ових активности посетили смо и биоенергану у Салашу Црнобарском, где су деца могла да виде како настаје струја из обновљивих извора енергије, тачније од распадања органске материје. Процес је био врло занимљив и по питањима која су постављали, верујем да су се и деца заинтересовала. Тога дана смо искористили да направимо и једну туру до планине Цер, где смо научили нешто о самој историји и културним знаменитостима. Додао бих још да је овај пројекат спроведен као део пројекта Зелени инцубатор”, рекао је Мића Мишљеновић, представник неформалне групе Хајдуци.

Пројекат “Технологија у служби заједнице” подржан је од стране Младих истраживача Србије, Београдске отворене школе, Инжењера заштите животне средине, а финансиран средствима Европске уније.

“Млади истраживачи Србије су организација са дугом традицијом у раду на очувању и заштити животне средине у нашој земљи. Програм Зелени инкубатор спроводимо већ три године и кроз њега и пројекат који се зове Снажно зелено, којим смо и подржали неформалну групу Хајдуци. Заједнички посао свих нас, од најмлађих до ветерана, је да сачувамо животну средину, тако да су у плану и неке нове иницијативе. Било је право задовољство да са Хајдуцима две пута сарађујемо у протекле две године и подржимо неке сјајне идеје. Поред њих, успели смо да подржимо још шездесет неформалних група из целе Србије, од Сомбора и Суботице, па до Тутина и Сјенице. Целу Србију смо покрили и резултати су заиста импресивни. Утисак је да се та помоћ и подршка која долази из Европске уније спушта на локални ниво и све ове дивне активности и иницијативе које заједно спроводимо се материјализују", рекла је Александра Димић из Младих истраживача Србије.

Овај догађај употпунили су намлађи, извиђачи одреда “Хајдук” из Богатића, који су заједничким снагама испред Спомен куће засадили дрво, а потом су пред поносним родитељима и осталим присутнима положили обећања и извиђачке заклетве.
Мачваинфо.рс

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa