Инфо

3. септембар 2022.3. сеп 2022.
Бета

Бета

Вучић: Добри односи са Словенијом, трговинска размена прелази две милијарде евра. Пахор: У региону има политичке воље да се сачува мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће трговинска размена са Словенијом до краја године прећи две милијарде евра што, како је оценио, добро говори о пријатељству и узајамном поверењу две земље.

Вучић је после састанка са председником Словеније Борутом Пахором у Београду рекао да су билатерални односи добри као и да верује да "позитивни тренд" расте трговинске размене може да се настави.

Он је додао да је са Пахором разговарао о "важним" регионалним питањима а да је кључно "веза измеđу тешке енергетске ситуације током јесени и зиме и свих додатних проблема који би могли да наступе у региону".

"Покушавамо да избегнемо ту врсту савршене олује. Разговарали смо како која земља и са колико спремности и могућности дочекује предстојећу зиму", казао је Вучић.

Додао је да је председника Словеније упознао са "дешавањима о спорним питањима са Приштином".

"Ми наравно различито гледамо на статусно питање Косова или Косова и Метохије али увек гледамо како и на који начин да подстакнемо европску перспективу и осигурамо трајни мир као највиши интерес Србије али и Словеније", рекао је Вучић.

Навео је да је са председником Словеније разговарао и о томе да Западни Балкан буде део подршке ЕУ у новцу за увезену струју или за део потрошене електричне енергије.

"Не очекујемо да можемо да добијемо као државе чланице али све што бисмо могли да добијемо, било би значајно", рекао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће током зиме бити грејања у Србији јер је "решено питање мазута и топлана у свим градовима".

"Ми смо увек увозили струју и можемо дневно да плаћамо два или три милиона евра ако ако треба сваког дана да платите 25-30 милиона, то је месечно измедју 750 и 900 милиона па пута пет месеци... То је бесмислено, мораћемо да разговарамо са народом шта да радимо јер то није нормално", рекао је Вучић.

Пахор: Поред билатералних проблема у региону има политичке воље да се сачува мир

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас да је у посети Београду како би се посаветовао са председником Србије Александром Вучићем о томе да у региону има довољно политичке воље да се сачиува европска перспектива Западног Балкана и стабилност.

"Рат у Украјини не помаже миру и стабилности на Западном Балкану али и Вучић и ја се слажемо да на Западном Балкану без обзира на сва неповерења и билатералних проблема има довољно политичке воље да се сачува мир и европска перспективу", рекао је Пахор.

Он је изјавио да мисли да постоји могућност да се све вође региона сложе око три централна питања.

"Прво је да се Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Албанији убрзају преговори за улазак у ЕУ, да Босна и Херцеговина добије до краја недеље статус кандидата и да ЕУ испуни своју обавезу о визној либерализацији", рекао је он.

Пахор је изјавио да га брине чињеница што је у вези с дијалогом Београда и Приштине степен поверења мањи него што је био раније и да дијалог није довео до решења које су сви желели.

"У Приштини ћу рећи да треба дијалогом решити и остала питања која ће бити актуелна у септембру и октобру и да дијалог мора бити мало живахнији јер има много неповерења" рекао је он.

Пахор је рекао и да обавезе које су прихваћене споразумима морају бити имплементиране, попут формирања Заједнице српских општина како би читав процес био кредибилан.

"Мислим да је пројекат Отворени Балкан као створен да би се неке ствари, ако би му се придружили Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина, да би се проблеми који сада изгледају нерешиво да би се лакше решили у духу сарадње", рекао је он.

Пахор је рекао да подржава иницијативу Отворени Балкан и честитао на успеху у њеном развоју јер сматра да нема довољно таквих процеса у региону.

Он је на питање о ставу Србије о санкцијама које је ЕУ увела Русији одговорио да мисли да када би постојала сигурна европска будућност пред Београдом да би он више размишљао о санкцијама а не само о осуди рат у Украјини.

"Не подржавам одлуку председника Србије да не уведе санкције Русији, али могу да разумем његову одлуку. Мислим да би допринела тој одлуци нека већа и одлучнија воља Брисела да брже укључује државе Западног Балкана у ЕУ", рекао је он.

Он је рекао да је са председником разговарао и о питањима која су значајна за успешно одржавање самита иницијативе Брдо-Бриони која ће се одржати у Словенији 12. септембра.


Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa