Инфо

5. септембар 2022.5. сеп 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Европски дан јеврејске културе у Шапцу

Град Шабац обележава све важне датуме који су везани за јеврејску заједницу, с обзиром да су Срби Мојсијеве вере оставили значајан траг у Малом Паризу и делили судбину Српског Вердена. Данас обележавамо Европски дан јеврејске културе изложбом у Народном музеју и предавањем др Вука Даутовића у Музеју шабачких Јевреја.

- Драго ми је што се Град Шабац прикључио обележавању Европског дана јеврејске културе, посебно зато што су Јевреји имали значајну улогу у историји нашег града. Много су допринели културном и општем благостању Шапца у прошлости. Иако у нашем граду данас не живи ниједан Јеврејин, сећање на њих остаје. Драго ми је да смо, која је данас у власништву Града, сачували синагогу у Шапцу. У Музеју шабачких Јевреја на сталној поставци може се видети допринос јеврејске заједнице нашем граду, како је живела и страдала, делила судбину са нама. Треба да негујемо културу сећања и да ће Европски дан јеврејске културе традиционално обележавамо у Шапцу, истакао је председник Скупштине града Немања Пајић.

Монографија Синагоге у Војводини – сведоци прошлости представљена је недавно у Шапцу, а истоимена изложба отворена је данас у Народном музеју.
- Монографија је збирка информативних података и текстова из пера врсних аутора, од којих је један др Рудолф Клајн, који је међу од најпознатијим и најстручнијим архитектама када је реч о синагогама. Он нам је уступио монументалну монографију Синагоге Источнојужне Европе, где даје увид у демографске, социолошке и културне токове јеврејског становништва на подручју Војводине и карактеристике ентеријера синагога. Др Чедомила Маринковић је такође стручњак за синагоге, оријенталиста, историчарка уметности, а Горан Леви је, као вођа пројекта, особа која је од самог почетка препознала вредности акварела, на основу којих је настала изложба и монографија, нагласила је Едита Јанков, активиста Јеврејске општине Нови Сад.

Ђорђе Девић из Новог Сада, сликар и архитетекта, на основу старих разгледница и цртежа рађених по сећању, насликао је аквареле на основу којих су направљене репродукције које наши суграђани имају прилику да виде до 15. септембра.

Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa