Инфо

6. септембар 2022.6. сеп 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Михајловић: Пелета у Србији има на 80 одсто продајних места

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас у Нишу да пелета у Србији има на 80 одсто продајних места, док га на 20 одсто продајних места нема или га склањају и покушавају да продају по вишој цени, због чега реагује тржишна инспекција.

"Ми већ имамо поприличне количине пелета које су заплењене, управо због тога што су одређене компаније покушавале нешто да изврдају, али већином га има", рекла је Михајловић приликом посете Диспечерском центру нишке Електродистрибуције.

Она је поновила да се 110.000 домаћинстава у Србији греје на пелет, а милион домаћинстава на огревно дрво.

Најавила је да ће се наставити контрола продаваца пелета и огревног дрвета да би сва домаћинства имала довољно тог горива за предстојећу зиму.

Михајловић је истакла да остају на снази све одлуке Владе Србије које се тичу пелета, укључујући и одлуку о ограничавању малопродајне цене.

Како је казала, за топлане у градовима и општинама у Србији које користе мазут, обезбеђене су довољне количине за предстојећу зиму, док је за оне које користе гас, али могу да га замене мазутом, потребно још 13.000 тона тог горива.

"У робним резервама имамо ту количину мазута и топлане ће га добити. Ни једна топлана неће остати без мазута зато што ми не знамо како ће изгледати зима и да ли ће гас стварно доћи или неће или ће бити техничких проблема", рекла је Михајловић.

Дпдала је да ће се набавити додатне количине мазута, да би их у робним резервама било толико да могу да се користе уколико затреба.

"Не видим бригу за мазут, као што не видим ни за деривате. Остаје питање дотока гаса, да ли ће то да функционише, као што функционише данас", рекла је Михајловић.

Она је позвала све градјане, установе, предузећа и локалне смаоуправе да штеде струју како би што мање новца из буџета било издвајано за увоз струје.

Михајловић је навела да електрична енергија сада на тржишту кошта више од 500 евра по мегават часу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa