Инфо

7. септембар 2022.7. сеп 2022.
Отворен шести Међународни привредни сајам 'ЕXПО-РУССИА СЕРБИА 2022' у Београду

Отворен шести Међународни привредни сајам 'ЕXПО-РУССИА СЕРБИА 2022' у Београду

Међународни привредни сајам "ЕXПО-РУССИА СЕРБИА 2022", шести по реду, који је највећа изложба руско-српске економске сарадње, отворен је данас у Београду.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко пренео је поруку министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да руско-српско пријатељство повезују дугогодишње споне, као и уважавање интереса обе стране.

"Стратешко партнерство наших земаља заснива се на искреном политичком дијалогу на вишем нивоу", рекао је Боцан-Харченко.

Истако је да тај сајам, чије је одржавање постало традиционално, доприноси контактима и промоцији заједничких, перспективних пројеката.

Председница странке "Заветници" Милица Ђруђевић Стаменковски, рекла је да упркос санкцијама и неприликама у свету, српско-руски односи трају и да ће трајати.

"Инфлација је у готово свим државама достигла двоцифрен резултат. Више од 59 одсто становништва у свим државама захтева да се укину санкције Руској федерацији. Западни економски и политички аналитичари тврде да западну Европу чека тешка зима, али ми данас, са овог места, можемо да пошаљемо поруку да ће, док српско-руско пријатељство чувамо, српском и руском народу бити топло", рекла је Ђурђевић Стаменковски, која је председница Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (РС) Сребренка Голић рекла је да су сви страни инвеститори једнаки са домаћим, као и да је РС сигурно место за инвестирање са изузетним природним ресурсима и квалификованом радном снагом.

Шести међуанродни привредни сајам "ЕXПО-РУССИА СЕРБИА 2022" и Шести београдски пословни форум трајаће до 9. септембра у Конгресном центру "Метропол Палаце".

На сајму учествују српска и руска велика, средња и мала предузећа, а представљене су и изложбене поставке региона Русије, Босне и Херцеговине и других земаља југоисточне Европе.

Тематске секције које обухвата сајам су: енергија и технологије за уштеду енергије, рударство, машиноградња и металургија, ваздушни и железнички саобраћај, грађевинарство, индустрија нафте и гаса...

У оквиру изложби претходних пет година, потписано је више од 300 међународних уговора, а циљ манифестације је проширење трговинско-економских односа између Русије и Србије на основу Споразума о слободној трговини између Србије и Русије, као и интензивирање трговинских аранжмана са суседним земљама.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa