Инфо

9. септембар 2022.9. сеп 2022.
108. годишњица "Ноћне крваве битке на Дрини" (Фото: Глас Подриња)

108. годишњица "Ноћне крваве битке на Дрини" (Фото: Глас Подриња)

Сећање на "Ноћну крваву битку на Дрини"

Велика победа чувеног топличког “Гвозденог пука” над Хрватима у саставу аустроуарске војске на Дрини у Бадовинцима, догодила се пре тачно 108. година. На том месту, Лиманској ади, потомци славник ратника подигли су гвоздени крст као спомен обележје на овај важан догађај, који је остао у сенци Церксе и Колубарске битке. Последњих неколико година обележава се годишњица “ноћне крваве битке”, а данас су се поред Дрине окупили представници општине Богатић, града Прокупља, Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мачванског управног округа, Руске Федерације, потомци ратника Другог топличког гвозденог пука, представници родољубивих удружења, мештани Бадовинаца и Мачве и полижили венце војницима који су живот дали за слободу Србије.

Потомци ратника подигли гвоздени крст (Фото: Глас Подриња)


Милан Игњатовић (Фото: Глас Подриња)


-Желим да вам се захвалим што сте дошли да одате пошту палим ратницима Гвозденог пука, који су на Лиманској ади, пре 108 година, победили непријатгеља, сачували Србију и Мачву. Жилим вам леп боравак у Бадовинцима, а ратницима Гвозденог пука вечну славу, рекао је у име Месне заједнице Бадовинци председник Савета МЗ Милан Игњатовић.

Министарство рада положило венац (Фото: Глас Подриња)


Државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор истакао је да је Други пешадијски пук првог позива од времена свог формирања 1912. године био увек посебан, те је због својих заслуга у народу назван “Гвоздени”. Навео је да су га чинили Топличани, Јабланичани, Пусторечани и Заплањци, али да их је било и из других крајева, а да је непрејатељ пред њима дрхтао и да га је хватала паника.

Државни секретар Миодраг Капор (Фото: Глас Подриња)


-Нарочито су га се плашили Бугари. Други гвоздени пук у свим борбама и биткама борио се са великим пожртвовањем, упорношћу, истрајношћу. По цену најтежих губитака, до задњег часа је бранио положај и прелазио у јуриш и онда када би свака друга војска почела да одступа. Нажалост, велик број ових храбрих војника никада се није вратио кући. Већина њих је изгинула на бојном пољу. Гвоздени пук је учествовао и у великом броју битака које нису забележене и нису познате широј јавности. Тиме је ово наше окупљање и сећање на “Ноћну крваву битку на Дрини” и значајније и важније. Не одајемо пошту борцима Гвозденог пука само за ову битку, него за све оно што су урадили како би српски народ остао поносан и слободан и како бисмо ми данас живели у тој слободи коју су нам они извојевали и подарили, навео је Миодраг Капор.

Представници Руске Федерације (Фото: Глас Подриња)


Пошту палим борцима одао је и Сергеј Бабурин, руски политичар и велики пријатељ српског народа. Бабуирин је истакао да ми је велика част што је на месту где се чува сећање на српске хероје.

Сергеј Бабурин (Фото: Глас Подриња)


-Срби и Руси су се борили и у Првом и у Другом светском рату против фашизма, нацизма, против уништења човека и човечанства. Увек су нам снагу давали сећање на хероје који су у Првом и Другом светском рату правили херојска чуда и жртвовали животе да би ми могли живети. Данас Србија трпи страшне притиске Запада који покушава да је увуче у таму. Реч није о заштити суверенитета наших народа, него о заштити душа људи и наших народа. За Србе и Русе је сада најважније да сваки човек има оца и мајку, а не родитеља број један и родитеља број два, да породица остане здрава. Када причамо о херојима Првог светског рата, морамо да поменемо да се и братство између Србије и Русије развило у борби против разарања. У сећање на српске хероје из Првог светског рата из срца дајемо реч да ћемо бити верни њиховом подвигу и завету. Дужни смо да не дозволимо да њихови животи буду жртвовали узалуд. Ми потомци хероја смо дужни да бранимо суверенитет Србије и Русије. Желим да се обратим потомцима српских хероја који су овде – Хвала вама за ваше претке. Хајде да наше потомке васпитавамо тако да наставе оно што су радили њихови дедови, рекао је Сергеј Бабурин.

Фото: Глас Подриња


Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац најављен је као потомак хероја. Красавац је навео да је једна од највећих победа српске војске, између Церске и Колубарске битке, која је извојевана на Дрини у Бадовинцима, била инспирација за настанак Марша на Дрину Станислава Биничког.

Владан Красавац (Фото: Глас Подриња)


-Ратни догађај који су Топличане и Мачване ставили на пиједестал готово бесмрних био је, нажалост, дуже од 100 година заборављен. Захваљујући потомцима учесника битке, првенствено Зорану Ђорђевићу, затим мештанима Бадовинаца, руководству општоне Богатић, Војци Србије, обновљено је сећање на страдале јунаке. Братски однос Топличана и Мачвана у Првом светском рату настављн је у Бадовицнима и пријатељство се негује и данас. Одличан однос Мачванског и Топличког округа, али и братимљење града Прокупља са општином Богатић представљају наставак једне традиције започете још у ратним данима, али и највњћу снагу данашње Србије. Управо та снага, али и снага наше социјалне, друштвене и националне свести и одговорности дају гаранцију да ће у овим тешким временима наша Србија бити још јача и моћнија. Нека је вечна слава и хвала свим пострадалима Ноћне битке на Дрини у Првом светком рату. Нека је вечна слава и хвала свим пострадалима током свих ратова које је наша држава водила, рекао је Владан Красавац.

Представници општине Богатић (Фото: Глас Подриња)


Милан дамњановић, председник Општине Богатић истакао је да одају почаст и поштовање за Мачване и Топличане који су дали оно највредније за слободу потомака, своје животе.

Милан Дамњановић (Фото: Глас Подриња)


-Наша отаџбина је кроз историју спознала која је цена слободе и мира и када стојимо испред овог спомен обележја чувамо светлу успомену на херојска дела, јуначке подвиге и поднету жртву српског војника. Њихова храброст и пожртвованост су вредности које су одувек одликовале српску војску. Супротстваљајући се вишеструку надмоћнијем непријатељу, без устезања и повлачења, на овом месту, 8. септембра 1914. године извојевана је историјска победа за српски народ у Великом рату. Зато имамо обавезу, част и задовољство да од заборава сачувамо Ноћну крваву битку на Дрини у Бадовинцима, рекао је Милан Дамњановић.

Венце положили и представници родољубивих удружења (Фото: Глас Подриња)


Окупљени су одржали минут ћутања за страдале војнике Гвозденог пука, али и за Дариу Дугину, недавно убијену руску новинарку.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa