Инфо

9. септембар 2022.9. сеп 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Представа и предавање у завршници Дана јапанске културе у Шапцу

У завршници Дана јапанске културе у Шапцу ученици Основне школе „Вук Караџић“ извели су у петак музичко- сценску драматизацију „Бајке о трешњином цвету“ Десанке Максимовић. Представа је приказала путника из Србије који одлази у Јапан, где први пут види јапанску трешњу.
Фото: Глас Подриња

Ђацима из школе домаћина придружили су се другари из Мачванског Причиновића и Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, а песме су изводили и на јапанском језику.
Фото: Глас Подриња

-Наступили смо и пред амбасадором Јапана у понедељак у Центру за стручно усавршавање. Ђаци су се вредно припремали за то, иако нисмо имали много времена на располагању. Окупили смо децу из две школе, која су се потрудила да изведу традиционалне песме, а једну су и одсвирали- навела је професорка солфеђа у Музичкој и учитељица у тој Основној школи Снежана Шалаи Тибор.
Фото: Глас Подриња

Њена колегиница, учитељица Снежана Поповић, изразила је задовољство што су учествовали у тој манифестацији.

-Припремили смо ученике од првог до трећег разреда, а треба имати у виду да су то мала деца од осам до девет година, која су показала да су дорасла задатку. Идеја је била да се бајка о трешњином цвету драматизује, да покажемо да су и наши писци писали о темама у вези са јапанском културом- истакла је Поповићева.
Фото: Глас Подриња

Директор школе Драгослав Павловић похвалио је колектив који је учествовао у припреми програма, нагласивши да су за изложбу радова такође били ангажовани ученици уз подршку наставнице Весне Станић.

-Ове недеље обележавамо 140 година дипломатских односа Јапана и Србије и 40 година братимљења Шапца и Фуђимија. И наша школа ће обележити значајан датум- 135. годишњицу постојања. Надамо се да ћемо наредни јубилеј, пет година касније, дочекати у бољим условима рада и лепшем руху наше образовне установе- навео је Павловић.

Након представе, предавање о савременом Јапану одржала је секретар Клуба пријатељства Шабац- Фуђими, професорка јапанског језика Драгана Петровић.
Фото: Глас Подриња

-На предавању сам говорила деци о образовном систему у Јапану који подразумева ношење униформи током целе основне и средње школе. Такође, деца у школи носе посебну обућу, а након јела чисте учионице да за собом не остављају неред. Занимљиво је видети како се у нашој средини доживљава такво понашање и да ли је то нашој деци прихватљиво и корисно- објаснила је Петровићева.

Подсетила је да клуб који негује пријатељство два града у Шапцу постоји 17 година, те да се труде да манифестација у духу његовог обележавања сваки пут буде све садржајнија.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa