Инфо

12. септембар 2022.12. сеп 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Српски владари у Међуопштинском историјском архиву

У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу приређена је изложба "Владари у грађи шабачког архива" која обухвата значајна докумената из периода династија Обреновић и Карађорђевић.

-Поставку треба да виде наши суграђани, јер јавности доноси вредне документе који осликавају историју две династије, али и наше земље -поручио је градоначелник Шапца др Александар Пајић на отварању изложбе.
Фото: Глас Подриња

Директорка Међуопштинског историјског архива Светлана Станковић истакла је значај излагања архивске грађе у матичној установи.

-У плану нам је да у галеријском простору угостимо и друге установе културе из окружења, али и да наставимо са ауторским поставкама. Велику захвалност дугујемо свима који су учествовали у реализацији изложбе - додала је директорка Станковић.
Фото: Глас Подриња

Поред вредних архивских докумената јавност може да се у кратким цртама упозна са биографијама српских владара који су обележили претходна два века националне историје.
Ауторка поставке Гордана Филиповић сматра да се из грађе могу открити бројни детаљи из живота монарха.

-Осветљавање важности националног и културног наслеђа почиње документом старим двеста година, повељом руског грофа из Петербурга Милошу Обреновићу. Документи крију чињенице и о њиховом дворском животу и породичним приликама и представљају изворе првог реда за даља научна истраживања.

На свечаном отварању посетиоци су имали прилику да виде како су се одевали владари захваљући члановима културно-уметничких друштава који су понели реплике одора кнежева, кнегиња и краљева, краљица српских.
Фото: Глас Подриња

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa