Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
32. редовна седница (Фото: Глас Подриња)

32. редовна седница (Фото: Глас Подриња)

Редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације

Окружни штаб за ванредне ситуације Мачванског управног округа одржао је данас 32. редовну седницу. На дневном реду је било девет тачака, а акценат је стављен на спремност локалних самоуправа и локалних штабова за ванредне ситуације за редовне задатке и могуће изазове.

На дневном реду девет тачака (Фото: Глас Подриња)


-Донели смо неколико закључака везаних за стање и организацију локалних штабова за ванредне ситуације на територији Мачванског управног округа. Разматрали смо достигнутост и припремљеност јединица локалних самоуправа у смислу спроведених оперативних и превентивних мера на смањењу ризика од катастрофа, примену Закона на смањењу ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама. Поред тога разматрали смо и усвојили извештај о стању и нивоу организованости, попуњености и обучености формираних специјализованих јединица цивилне заштите. Усвојили смо извештај о предузимању превентивних мера заштите од шумских и пожара на отвореном. Једна од тачака је била улога и организација Црвеног крста на територији Округа. Говорили смо о тренутном степену обучености штабова за ванредне ситуације и разматрали стање система за јавно узбуњивање и достигнути степен израђности акустичких студија, навео је Иван Спајић в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац.

Усвојени су сви закључци на наведене тачке. Председавајући седницом, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, наводи да је седница испунила свој циљ.

Фото: Глас Подриња


-Разговарали смо о припремљености и обучености за спровођење оперативних и превентивних мера јединица локалних самоуправа и градских и општинских штабова. Последње две и по године смо у ванредним ситуацијама, што због ковида 19, што због огромних падавина које смо имали, али и због снежних наноса када смо изгубили електроенергетску мрежу, као и због топлотног таласа у летњем периоду. Због свега тога морамо инсистирати на што чешћем окупљању, као и на попуњености јединица и њиховој опремљености, али и на апелима против паљења на отвореном. Штабови су релативно спремни. Иако није све на највишем нивоу сталним апелима морамо захтевати да се све потребне активности испуне до краја и тамо где има места за напредовање да се то поправи, истиче Владан Красавац.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa