Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Више од изложбе

У галерији библиотеке Шабачке гимназије, синоћ је отворена изложба академског сликара Славољуба Мирковића под називом Шабац у огледалу акварела. Самостални уметник који живи и ради у Бечу, поставку о родном граду започео је овог пролећа.

Након получасовног уметничког програма, у коме је учествовала Вокално-инструментална група Шапчанке, као и чланови драмске и музичке секције Шабачке гимназије, изложбу је отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић.
- Драго ми је што је изложба отворена баш на дан Шабачког вашара, јер је она посвећена нашем граду кроз специфичну акварел технику са препознатљивим мотивима градске архитектуре. Шабачка гимназија, осим што је једна од најстаријих образовних установа у Србији, била је и остала расадник талената који су је похађали, а данас су стручњаци у областима којима се баве, истакао је градоначелник Пајић.

Директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић организовала је изложбу овог Шапчанина са великим пијететом с обзиром да је за његов дар давно сазнала од свог брата, који је ишао у Гимназију са даровитим сликаром.
- Гимназија је дом сваког бившег ученика и сваког Шапчанина. Радујемо се таленту наших ђака и подржавамо их ма где били. Славољуб је дошао да донесе слику на поклон својој школи и тада смо, у разговору, дошли на идеју да, по угледу на аквареле које ради у Бечу, наслика аквареле Шапца. Радовали смо се док је изложба настајала и зато је, између осталог, оволико лепа. Сви су здушно помогли, рекла је директорка и захвалила свим Шапчанима који су ову изложбу доживели као своју.

Изложби је присуствовао велики број заљубљеника у ликовну уметност, Гимназију и Шабац, а сликар је био видно узбуђен.
- Од како сам почео да припремам изложбу прате ме јаке емоције. Ово је за мене више од изложбе, јер за мене представља сусрет са родним градом, родбином и пријатељима. Посветио сам је родитељима, који више нису са нама, Момчилу и Славки, као и сестри Софији, која је била ђак Шабачке гимназије и мој први узор у сликарству. Изложба је захвалност граду и многим људима који су ми помогли на путу, рекао је аутор.
Изложба ће бити отворена до Митровдана, када ће Шабачка гимназија обележити 185 година од оснивања школе.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa