Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Pixabay

Pixabay

Укупни приходи видео-игара у Србији 125 милиона евра у току протекле године

Укупни приходи од индустрије видео-игара у Србији су 2021. године били око 125 милиона евра, а у тој делатности ради 3.000 људи у 130 компанија, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

"Због убрзаног раста гејминг индустрије и њеног глобалног значаја, кључну улогу у даљем развоју овог вида бизниса у Србији има заштита права интелектуалне својине", рекао је директор Сектора ПКС за стратешке анализе, услуге и интернационализацију, Михаило Весовић, на регионалном скупу "Левел Уп yоур ИП:101 Стратегиес фор Видеогаме Девелоперс".

Истакао је да са више од 200 милијарди долара годишње, индустрија видео-игара у свету и у Србији "почиње да буде огромна снага развоја".

На регионалном скупу у ПКС речено је да се за ту грану индустрије предвиђа да ће у 2026. години вредети око 330 милијарди долара и да ће број корисника - "гејмера" ускоро у свету достићи три милијарде.

Директор Завода за интелектуалну својину, Владимир Марић, истакао је да је 1970-их година удео такозваних нематеријалних добара - патената, жигова, индустријског дизајна у имовини предузећа износио 17 одсто, а данас је 85 одсто.

Навео је да пет одсто бруто домаћег производа (БДП) у Србији стварају креативне индустрије, а половину тог износа сектор за информационо-комуникационе технологије (ИКТ).

"Читаве привредне гране и индустрије почивају на интелектуалној својини. Свако модерно друштво зато мора да води рачуна о заштити интелектуалне својине, поред осталог и тако што ће радити на образовању у овој области, пре свега својих привредника и академских грађана, али и свих других који учествују у културном и економском животу", рекао је Марић.

Регионални скуп на којем је учествовало више од 170 домаћих и иностраних експерата за области интелектуалне својине, правника, програмера и креатора видео игара, организовали су Светска организација за интелектуалну својину (ЊИПО) и Завод за интелектуалну својину Србије, у сарадањи са Службом ПКС за иновације и Удружењем Сербиан Гамес Ассоциатион (СГА).
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa