Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
ЕУ у Србији финансира 20 пројеката унапређења социјалних услуга на локалном нивоу

ЕУ у Србији финансира 20 пројеката унапређења социјалних услуга на локалном нивоу

Европска унија ће са 521.629 евра подржати 20 пројеката које ће организације цивилног друштва реализовати самостално или у партнерству са локалним самоуправама како би се унапредио квалитет и одрживост социјалних услуга доступних на локалном нивоу, саопштено је данас.

Од укупно 90 предлога пројеката, 20 оцењених као најбољи добиће подршку од 10.000 до 30.000 евра за активности.

То су побољшање услуга за децу и младе, укључујући услуге лични пратилац детета, неурофидбек терапија, дневне боравке за децу са инвалидитетом и проблемима у понашању, дневни боравак за децу која живе и раде на улици, као и услуге помоћи у кући одраслима и старијим лицима, лична асистенција за особе са инвалидитетом и друге услуге.

Поред побољшања спремности и отпорности првенствено јавних институција и других пружалаца социјалних услуга за могуће будуће ванредне ситуације и периоде криза, одобрени пројекти треба да допринесу и смањењу негативних утицаја ковида на квалитет живота рањивих група.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жофре рекао је да се ЕУ залаже за унапређење социјалне укључености и остваривање једнаких права, укључујући и доступност социјалних услуга свим грађанима и грађанкама.

"Подржавајући овакве пројекте, охрабрујемо локална партнерства која ће унапредити квалитет и опсег социјалних услуга за осетљиве групе и то првенствено услуга социјалне заштите, као и образовање и здравствену заштиту", истакао је Жофре.

Циљ је да се преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, социјалне услуге унапреде у 23 локалне самоуправе.

Министарка Јадранка Јоксимовић изјавила је да "подршка рањивим групама становништа и обезбеђивање квалитетних социјалних услуга је међу заједничким приоритетима Владе Србије и ЕУ, а значајну улогу у остваривању овог циља имају локалне самоуправе и оганизације цивилног друштва".

Истакла је да "посебно охрабрује чињеница да ће се чак 18 пројеката спроводити у партнерству локалних самоуправа, јавних институција и цивилног друштва, те да ће они координисано радити на пружању адекватних социјалних услуга деци, старијима, особама са инвалидитетом и другим осетљивим групама на локалном нивоу".
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa