Инфо

24. септембар 2022.24. сеп 2022.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

У сусрет Светском дану контрацепције – Контрацепција као мера заштите репродуктивног здравља младих

Контрацепција се сматра јединим исправним видом контроле рађања тј. спречавања настанка трудноће.

Планирање трудноћа ефикасним методама контрацепције представља захтев савременог доба, јер доприноси очувању општег и репродуктивног здравља младих и парова у репродуктивном периоду живота.

Под контрацепцијом подразумевамо скуп мера, поступака и метода којима се постиже спречавање нежељене трудноће. Контрацепцију треба користити од почетка сексуалне активности па све до менопаузе, са паузом у току планирања зачећа. Захваљујући научном и технолошком напретку, данас су доступни многи методи контрацепције који омогућавају ефикасно планирање трудноћа.

Они различитим механизмима спречавају зачеће, захтевају мање или веће ангажовање корисника, примена је зависна или независна од сексуалне активности, а контрацептивни ефекат може да буде привремен или трајан. Разликујемо природне методе контрацепције које, иако не доносе никакве нуспојаве нити ризик по здравље, ипак нису поуздане.

Са друге стране, употреба механичке, хормонске или хемијске методе контрацепције, осим што спречава потенцијално зачеће, углавном штити и од полно преносивих болести и различитих инфекција. Као најчешће контрацептивно средство међу младима издваја се употреба кондома. Примена кондома значајна је и у спречавању настанка болести које се преносе сексуалним путем, а међу којима су ХИВ, хепатитис Б, као и вирусне инфекција изазваних Хуманим папилома вирусом.

Хормонска контрацепција има бројна друга терапијска дејства, па се користи и за лечење разних других болести. Орална хормонска контрацепција, тзв. антибеби пилула, најпоузданији је и најсигурнији начин заштите од нежељене трудноће.

Пре употребе оралних контрацептива обавезно је урадити клинички преглед жене, колпоскопију и Папа тест, гинеколошки преглед, преглед дојки и мерење крвног притиска, а потом обављати редовне контроле које подразумевају редовне гинеколошке прегледе и мерење крвног притиска. Саветовање је веома важно за безбедно, делотворно и дуготрајно коришћење изабраног метода контрацепције.

Према подацима ИЗЈЗ Србије на територији Републике Србије у 2020. години у здравственим установама обављено је 11584 прекида трудноћа. У узрасту од 15-19 година обављено је 334 прекида трудноће а у узрасту 20-24 година обављено је 1382 прекида трудноће.

Према подацима који су добијени на основу индивидуалних здравствено-статистичких извештаја ,,Пријава прекида трудноће” које се воде у Заводу за јавно здравље Шабац у 2020. години на Мачванском округу укупно је обављено 342 прекида трудноће док је на територији града Шапца обављено 211 прекида трудноће. У популацији од 15-19 година на Мачванском округу у 2020. години је обављено 12 прекида трудноће а у узрасту од 20-24 година је било 62 прекида трудноће.

Извор: Клиничке смернице за контрацепцију; www.imd.org.rs/pdf/republicki-centar/Nacionalne_smernice_za_kontracepciju.pdf

Здравствено статистички годишњак Републике Србије 2020; www.batut.org.rs/download/publikacije/pub2020.pdf

Регистар пријава прекида трудноћа, Завод за јавно здравље Шабац



Извор: Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa