Инфо

24. септембар 2022.24. сеп 2022.
Мачваинфо.рс

Мачваинфо.рс

Награђена најбоља грла на десетој Изложби говеда сименталске расе и оваца

Мачвански фармери показали су данас на сточној пијаци у Богатићу генетски потенцијал из својих штала, на традиционалној, десетој по реду, Изложби говеда сименталске расе и оваца.

У оквиру овог јубиларног догађаја организована је и берза ситних животиња. Одгајивачи су приказали оно најбоље из својих фарми, у категоријама краве, првотелке и стеоне јунице, као и колекције оваца расе виртемберг, романовска и ил де франс.

Ова манифестација организује се под покровитељством Општине Богатић, те је изложбу званично отворио заменик председника Општине, Теодор Теодоровић.

„Надам се да ћемо и у наредном периоду наставити ову лепу традицију, од ове године обогаћену берзом ситних животиња. Напоменуо бих да се фармери из општине Богатић из године у годину са Новосадског сајма сваке године враћају са врхунским резултатима и са све више пехара, што говори о томе да имамо добар потенцијал, како у говедарству, тако и у овчарству. Морам да нагласим да је наша комисија на терену констатовала мањи број одгајивача говеда у нашем крају, што је један од највећих проблема тренутно. Надамо се да ће се то у наредним годинама превазићи и да ћемо успети да повратимо сточарство на онај ниво на којем треба да буде“, рекао је у свом обраћању Теодоровић.

И ове године акценат је био на квалитету изложених грла, стога се комисија за селекцију придржавала строгих критеријума за одабир, а како су истакли, одлучивале су нијансе. Према оценама др Владе Пателића из Института за сточарство Земун и дипл. инг. Николе Радуловића из Центра за пољопривреду Лајковац, проглашена је победница и две пратиље у све три категорије, па је за најбоље међу јуницама проглашено грло Верољуб Илић из Клења, а за шампионку је проглашена и првотелка Љубодрага Пузића. У категорији крава шампионка је била грло Синише Љубанића, а за апсолутну шампионку десете изложбе говеда сименталске расе проглашено је грло Верољуба Илића из Клења.

„Похвале за организаторе, који су прошле године успели да ураде нешто што се баш и не дешава на нашим просторима, да наставе традицију која је давних дана започета овде у Богатићу, организовањем регионалних изложби. Када бих био у могућности, сваком од произвођача данас бих уручио награду, јер заиста у тренуцима незапамћеним за наше сточарство и произвођаче млека, сачувати сточни фонд, извести их на данашњу изложбу је заиста за сваку похвалу и за сваку награду. Честитам свима“, рекао је Влада Пантелић из Института за сточарство Земун.

Комисију за оцењивање изложених грла оваца чиниле су дипл. инг. Марина Гачић из пољопривредне стручне службе Шабац и др Драгана Ружић-Муслић из Института за сточарство Земун, која је и саопштила резултате. У категорији оваца расе Ил де франс за најбољу је проглашена колекција одгајивача Ивана Илића из Клења, чији је и ован, као и колекције шиљежица и двиски Ил де франс расе проглашена за најбоље. За колекције оваца романовска расе титулу је понео одгајивач Бошко Угљешић из Глушаца. Прво место освојиле су колекције оваца, двиски, шиљежица и ован расе виртембер, власника Горана Чолића из Богатића.

Пехаре и дипломе најуспешнијима уручио је Златко Лацковић, шеф Одељења за пољопривреду Општине Богатић.

Сви присутни на изложби могли су да окушају срећу у наградној игри, у којој је главна награда била уматичено женско теле. Најсрећнији је данас био Бранислав Ловочанин.

На догађају су наступили извођачи припремног ансамбла ФА „Ђидо“.

Мачваинфо.рс

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa