Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
Отварање Фестивала у Коцељеви

Отварање Фестивала у Коцељеви

XIII Фестивал зимнице у Коцељеви

У Коцељеви се традиционално, последње недеље септембра месеца одржава привредно туристичка манифестација- Фестивал зимнице. У петак 23. и суботу 24. септембра, по тринаести пут за редом одржана је ова значајна манифестација по којој је општина Коцељева надалеко позната. Најављено је учешће око 200 излагача из свих крајева Србије, који су припремили за понуду гостима Фестивала на хиљаде тегли и флаша слатког, сланог и киселог програма, а у понуди су и пчеларски производи, сир, прерађевине од меса, свеже и сушено воће и поврће, ракија и многи други производи.

Првог фестивалског дана, у петак у 12:00 часова свечано је означен почетак Фестивала зинице. У пригодном програму учествовали су предшколци П.У."Полетарац", ученици Основне и Средње школе.У Музеју је отворена изложба слика и представљена књига Операција Халијард. Од 17:00 часова одржани су смотра дечјег фолклора, књижевно вече и концерт естрадног уметника Милана Топаловића Топалка.

У суботу 24. септембра у 11:00 часова присутнима се на централној бини обратио народни посланик и председник Скупштине општине Коцељева Верољуб Матић, поздрављајући велики број гостију из јавног и политичког живота,председнике и представнике локалних самоуправа са подручја Мачванског управног округа и окружења,посетиоце из свих крајева Републике Србије и своје суграђане.

У склопу фестивала одржано је и такмичење у припремању ловачког гулаша, уз учешће око 200 екипа из свих крајева наше земље.

Општина Коцељева живи за ове дане и већ по завршетку манифестације почињу припреме за наредну годину.

Зимница


За пољопривреднике је овај догађај од великог значаја, јер је прилика да се виде, буду виђени, размене своја искуства и прикажу резултате свога рада. Производња зимнице која је намењена потрошачима, почиње у мају месецу са појавом првог воћа и поврћа и траје током целе године.


Иницијатива за ову манифестацију потекла је пре више од једне деценије ,када је предложено да се на једном месту окупе пољопривредници који не само да производе воће и поврће ,већ их на домаћи,традицоиналан начин прерађују. Прве године било је око 50 учесника. Иницијатива је заживела и сваке године се све више учесника пријављује и излаже,а бројни посетиоци су у прилици да пробају и купе изложене производе. Оно што је вредно помена је да се сваке године проширује асортиман понуђених производа, па је и то један од разлога што је учесника и посетилаца све више. Ово одручје је пољопривредно и воћарско, а некадашња фабрика "Воћар" била је симбол Коцељеве, по коме је била препознатљива.Народ овога краја познат је по припремању зимнице и ово је јединствена прилика да се и посетиоци упознају са производима који су овде изложени.

На крају другог дана одржан је концерт естрадног уметника Мирослава Илића и традиционални ватромет којим је завршен Фестивал зимнице.

Догађају је присуствовао и Владан Красавац,начелник Мачванског управног округа.
Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa