Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
Бивши Фијатови радници одлазе да раде у Форверк, Јанфенг, Вакер Нојсон

Бивши Фијатови радници одлазе да раде у Форверк, Јанфенг, Вакер Нојсон

Више од 100 бивших радника Фијата се од летос запослило у другим компанијама у Крагујевцу, Чачку и Краљеву, рекли су, на основу својих процена у Градском већу Савеза самосталних синдиката Крагујевца (СССК).

Председник СССК и први човек синдиката фабрика Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) у Крагујевцу Саша Ђорђевић је рекао агенцији Бета да се „добар део радника већ снашао“.

Он је проценио да око 30 одсто радника који су проглашени за технолошки вишак сада има неки други посао, кроз званично запошљавање или неки други вид радног ангажовања.

И даље нема званичних података о броју Фијатових радника у Крагујевцу који су летос отпуштени уз отпремнине, али се процењује да их је више од 1.300.

Бета је раније објавила информацију да се њих 1.085 пријавило на евиденцију Националне службе за запошљавање где су остварили право на месечну новчану накнаду најдуже до 12 месеци у зависности од дужине радног стажа.

Ђорђевић је навео да су до сада бивши радници пронашли посао искључиво захваљујући личном ангажовању и да није било „државне помоћи“ која је за ново запошљавање била договорена летос у преговорима са званичницима.

Он је казао да се доста бивших Фијатових радника запослило у компанији „Форверк“ у Чачку, а отишли су да раде и у „Јанфенг“, „Вакер Нојсон“, као и „Сименс“ у Крагујевцу или у "Леони" у Краљеву.

Ђорђевић је истакао и да му је познато да је више од 30 бивших Фијатових радника било заинтересовано и за рад у компанији „Застава Терво“ у Крагујевцу.

Он нема потврду да ли се и колико њих ту и запослило наводећи да "Застава Терво" после разговора изабране кандидате позива најпре на пробни рад.

Према речима Ђорђевића, бивши Фијатови радници се запошљавају као метало-брусачи, метало-глодачи, ЦНЦ оператери, као и на другим пословима.

Он је навео да се неки од њих нису ни пријављивали на евиденцију НСЗ будући да су одмах по узимању отпремнина наставили да раде "допунске" послове које су раније имали.

Ђорђевић је оценио да је женама теже да нађу нови посао, па синдикат намерава да у будућим разговорима у Влади Србије посебно истакне помоћ у њиховом запошљавању.

У компанији Фијат Крајслер аутомобили Србија је после реализације социјалног програма остало да ради око 500 радника од ранијих 2.016.

Ђорђевић је рекао да су од доласка с колективног годишњег одмора 22. августа радници редовно ангажовани и није било ни дана плаћеног одсуства.

Производња аутомобила је прекинута, па радници раде на пословима рашчишћавања хала за инсталирање нове опреме за произвођу електричног возила која је најављена за 2024. годину.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa