Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
ОЕЦД: Знатно смањена прогноза светског раста за 2023.

ОЕЦД: Знатно смањена прогноза светског раста за 2023.

Организација за европску сарадњу и развој (ОЕЦД) знатно је смањила своја предвиђања за светски раст идуће године због растућих тешкоћа у еврозони везаних за рат у Украјини и синхронизованог пораста каматних стопа да би се обуздала инфлација.

ОЕЦД, чије седиште је у Паризу, очекује да ће светски БДП бити 2,2 одсто у односу на 2,8 одсто прогнозирано у јуну, а да ће у земљама еврозоне бити раст од само 0,3 одсто у односу на 1,6 одсто колико је претходно прогнозирано.

Очекује се да ће Немачка бити прва велика европска привреда која ће ући у рецесију идуће године са очекиваним падом БДП-а од 0,7 одсто.

"Изгледи за светски раст су се погоршали", навела је Организација у извештају објављеном данас под насловом "плаћање цене рата".

То што није дошло до смирења на терену у осмом месецу руске инвазије у Украјини, означеном недавном мобилизацијом руских резервиста подстакло је ту организацију на песимизам око привреде у блиској будућности.

После тешке 2022. године за домаћинства и фирме пре свега због скока инфлације светски раст ће наставити да слаби у 2023. години, навела је та институција.

Предвиђен раст за ову годину задржан је на три одсто, мада је та прогноза знатно смањена последњих година.

Да би показала обим шока рата на светску привреду та институција је проценила на 2.800 милијарди долара очекиване финансијске губитке идуће године у односу на претходна предвиђања пре почетка руске инвазије у Украјини.

Логично је да ће земље суседи Кијева и Москве сносити највеће трошкове, према ОЕЦД-у, тако да је највише ревидиран раст "на доле" у еврозони од свих других региона у свету, са 0,3 одсто у односу на 1,6 предвиђено у јуну.

Главни разлог је скок цена енергије, а инфлација се очекује ове године на 8,1 одсто и 6,2 одсто идуће године.

ОЕЦД очекује да ће привредни раст у Америци бити 0,5 одсто у односу на 1,2 одсто предвиђено у јуну, а у Кини ће бити 4,7 одсто у односу на претходно очекиваних 4,9 одсто.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa