Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
Обележен Европски дан језика у Београду

Обележен Европски дан језика у Београду

Европски дан језика којим се промовишу језичка разноликост и вишејезичност у Европи обележен је данас и у Београду посебним програмом за децу и младе на централном градском Тргу републике.

Програм је у сарадњи са Европском комисијом, организовао Дечји културни центар Београд у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, под покровитељством ЕУНИЦ Цлустер, Савета Европе, Делегације ЕУ и ЕУ инфо центра и Градске управе града Београда.

Европски дан језика обележава се у свим земљама Европе од 2001. на иницијативу Савета Европе са циљем да се 700 милиона Европљана, грађана 46 држава чланица СЕ подстакну и охрабре да уче језике без обзира на године и окружење.

Председник ЕУНИЦ Цлустер Адријан Фајкс рекао је на почетку манифестације да "језици отварају нове перспективе јер се на сваком језику говори, размишља и понаша другачије".

Он је изразио посебно задовољство што се данас представља и уркајински језик који је, како је навео, "посебно данас симбол слободе и културе".

Градска секретарка за културу Наташа Михајловић рекла је да је "очување разноликости језика велики задатак сваког друштва и сваке државе" и да "европска култура и европска традиција не постоје без више од 200 језика који се говоре у Европи".

Михајловић је подсетила на Европску повељу о регионалним и мањинским језицима Савета Европе и на "велику дужност коју је Србија на себе преузела када се обавезала на очување 15 мањинских и регионалних језиа".

"На ову дужност не смемо да гледамо као на терет већ треба да будемо поносни на велико језичко богатство наше земље и да будемо поносни и на улогу коју имамо у очувању ових језика, култура и традиције", додала је.

Програм је почео наступом хорова Дечјег културног центра Београд и основне школе "Свети Сава" из Младеновца.

Најмлађи посетиоци имали су прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање.

Учесници овогодишње свечаности биле су амбасаде Финске, Данске, Словеније, Шведске, Румуније, Португала, Украјине, Белгије, Холандије, Италијански институт за културу, Француски институт, Институт Јунус Емре, Гете институт, Аустијски институт, Фондација Темпус, ЕУ инфо центар, Савет Европе и Дечји културни центар Београд.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе "Радост Европе" и програм "Међународни клуб пријатељства" била је постављена интерактивна поставка "Цртице, бојице и реченице" чији је циљ да децу упозна са "Речником пријатељства" - језиком "Радости Европе".
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa