Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
Шабац, град по мери младих: Ти се питаш, укључи се
АСОЦИЈАЦИЈА ДУГА И ГЛАС ПОДРИЊА реализују пројекат " Шабац, град по мери младих"

Шабац, град по мери младих: Ти се питаш, укључи се

Јачање демократске праксе, владавине права и људских права у Шапцу, кроз унапређење положаја младих, активизма младих и њихово укључивање у процес доношења одлука
Уколико имаш од 17 до 27 година позивамо те да нам се прикључиш у реализацији пројекта Шабац- град по мери младих. Пројекат се реализује од септембра 2022. до маја 2023. године, на територији нашег града са циљем да се и твој глас чује, да се оснажиш и активно учествујеш у доношењу важних одлука за живот твоје генерације, али уједно и свих твојих суграђана. Пројекат се реализује у оквиру програма Београдске отворене школе “Млади и медији за демократски развој”, уз подршку Краљевине Шведске.

Где смо сада?


Резултати различитих истраживања су нам показали да млади не знају на које све начине могу да се укључе у друштвени живот заједнице и процесе доношења одлука. Чини се да међу вашом генерацијом доминира уверење да су доносиоци одлука, медији и организације цивилног друштва део неког другог света вама страног и далеког. Са друге стране, иста та истраживања су нам показала да млади немају довољно знања и вештина потребних за будуће лидере, односно особе које ће у будућности водити заједницу. У традиционалне медије не верујете, јер сматрате да ту за вас места нема, друштвени живот у граду вам је сморан...
Али, знаш шта? Све неведено може да се мења!
Учествуј у промени. Пријави се, буди лидер!


Шта планирамо?


Јачање демократске праксе, владавине права и људских права у Шапцу, кроз унапређење положаја младих, активизма младих и њихово укључивање у процес доношења одлука, је наша крајња дестинација. Током заједничког путовања ка њој имаћемо пет станица/сетова активности: академију за омладинске лидере, јавне дебате, јавно заговарање, медијску кампању и производњу медијског садржаја.

Академију за омладинске лидере похађаће 20 младих људи од 17 до 27 година. Обука ће трајати 6 месеци и обезбеђена је подршка ментора и тренера.


Да би постао један од лидера проћићеш кроз тренинге за писање и имплементација пројеката, стратешко планирање, радионичарског и тренерског рада, јавног заговарања и наступа и сарадње са медијима. Добићеш све услове за раст и јачање личних капацитета и знања из одређених области.

Како да се укључиш?


Да би био један од полазника потребно је прво да си наведене живне доби (17-27 година), да поштујеш људска права и човека у целини, да си толерантан без изузетка, да се залажеш за родну равноправност, достојанство, хуманост, емпатију.

Да си харизматичан, одговоран, социјално интелигентан, конструктиван, комуникативан. Да имаш велику жељу за новим сазнањима и искуствима. Да желиш да наставиш да живиш у свом граду и активно учествујеш у његовом јавном животу.

Да пошаљеш мотивационо писмо до 15. октобра на asocijacijaduga@mts.rs и увериш нас да си баш ти та особа коју тражимо.


Где желимо да стигнемо?


Реализацијом Академије за омладинске лидере и јавне дебате очекујемо да ће доћи до повећања информисаности и унапређења вашег активизма у решавању изазова на путу демократског развоја Шапца и Србије.То би довело до повећања учешћа тебе и твојих генерацијских истомишљеника у процесима доношења одлука и иновативности у складу са временом у којем живимо.

Кроз процес јавног заговарања, биће повећано интересовање и активизам младих у области демократизације, владавине права и људских права, као и веће ангажовање у доношењу одлука.

Кроз медијску кампању и производњу медијских садржаја креираног од стране медија и младих лидера, заједно подстичемо друштвени дијалог између ОЦД за младе, осталих заинтересованих страна у заједници и јавних власти о темама од важности за ту заједницу, а нарочито младе.

Колико су млади Шапца задовољни


24% културним манифестацијама
16% образовањем
15,6% спортским садржајем
8% местима за излазак
5,7% организацијом рада
4,2% изгледом града
2,7% стипендијама, хуманошћу и спортским теренима
2,3% могућношћу рекреације и такмичењима
1,9% политиком
17,7% волонтеризмом, градским базеном, активностима за младе, слободом говора

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa