Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
Инфо парк: У Србији борави 6.000 миграната, а у земљу дневно уђе 500 нових миграната

Инфо парк: У Србији борави 6.000 миграната, а у земљу дневно уђе 500 нових миграната

Организација за подршку избеглицама, тражиоцима азила и другим мигрантима саопштила је данас да у Србији тренутно борави 6.000 миграната и истакла да у земљу дневно уђе 500 нових миграната.

"У прихватним центрима се налази 159 породица и укупно 283 деце, од чега је 125 малолетника без пратње. Око 100 деце је школског узраста, а 43 је уписано у школу у Врању, Крњачи и Шиду", рекли су из Инфо парка за агенцију Бета.

Како су истакли из организације, повећан је број дечака без пратње тако да је тренутно у прихватном центру у Прешеву 58 малолетника.

Када је реч о украјинским избеглицама, у центру у Врању је 78 миграната.

"Двадесеторо деце је смештено у врањском кампу и још 21 украјинско дете у приватном смештају", казала је организација.

Инфо парк је оценио да држава "користи" мигранте, избеглице и тражиоце азила да би подигла капацитет својих институција, а да притом корисници истих заправо не добијају помоћ.

Држава "предност" даје особама које долазе из Русије и Украјине у односу на оне који долазе са Блиског Истока или из Африке.

"У питању је дисфункционални приступ теми у којој једни поједници прикупљају популистичке поене док други окрећу главу како се не би замерили бирачком делу", казали су.

Од почетка године мање од 7.000 миграната је затражило неки вид помоћи од Инфо парка.

"Све чешће је то потреба за психолошком подршком и помоћи након претрпљеног насиља на границама или пак асистенција приликом смештаја у прихватне центре под покровитељством државе", рекли су из Инфо парка.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa