Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
Саопштење са "XVI Српског  симпозијума о хидрогеологији са међународним учешћем"

Саопштење са "XVI Српског симпозијума о хидрогеологији са међународним учешћем"

Поводом обележавања великог јубилеја- 125.година хидрогеологије у Србији, у среду 28.септембра 2022.године,са почетком у 16:00 часова на Златибору је одржана Свечана академија,којој је присуствовaо велики број еминентних стручњака и гостију из Србије и земаља из окружења.

У наставку програма обележавања јубилеја од четвртка 29.септембра до недеље 02. октобра 2022.године одржава се "XVI Српски симпозијум о хидрогеологији са међународним учешћем".
Симпозијум наставља традицију најзначајнијег скупа у хидрогеолошкој струци и науци у Србији и региону ,који се пет деценија са успехом одржава.Организатор је Департман за хидрогеологију Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, у сарадњи са Српским геолошким друштвом,Српском геотермалном асоцијацијом,Националним комитетом за Србију Интернационалне асоцијације хидрогеолога и Савезом инжењера и техничара Србије.

Велики је значај XVI Симпозијума услед статуса и угрожености коришћења подземних вода у XXI веку,улоге у истраживању и коришћењу геотермалних извора енергије,водоснабдевања,развоја бањских и велнес центара. Најављено је учешће гостију по позиву,представника надлежних министарстава и других државних органа и институција.Очекују се учесници из Републике Српске,Босне и Херцеговине,Хрватске ,Републике Северне Македоније,Црне Горе и домаћина, Србије.

Развој хидрогеологије у Србији започиње крајем 19.века са Светоликом Радовановићем ,Јованом Жујевићем и Јованом Цвијићем који се сматрају пионирима у овој области и са којима почиње развој савремене хидрогеологије.

По речима председника Српске геотермалне асоцијације, проф.др Дејана Миленића, наше подземне воде су међу најквалитетнијим водама у Европи. Србија обилује термалним минералним водама,а поседујемо највише бањских места у односу на број становника у Европи.Богатство Србије огледа се и у обиљу геотермалне енергије.Последњих десетак година на Златибору је реализовано много пројеката, почев од пројекта за водоснабдевање и бројних изворишта, а туристичко насеље користи геотермалну енергију ,па је Златибор са разлогом постао место препознатљиво по експлоатацији геотермалних ресурса.
Предавања су одржали проф.др Зоран Стевановић и проф .др Душан Поломчић, након чега су додељене свечане повеље заслужним институцијама које су у протеклoм периоду дале допринос развоју српске хидрогеологије.

Догађају су присуствовали и Милан Дамњановић председник општине Богатић,Горан Зарић председник општине Владимирци,као и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.

Кабинет начелника
Владана Красавца




Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa