Инфо

4. октобар 2022.4. окт 2022.
РТС

РТС

Шапчани и Сомборци од сада и путем вајбера могу да поруче и изводе из матичних књига

У Сомбору и Шапцу изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих, као и уверења о држављанству, од данас су доступни за поручивање путем вајбера, саопштила је Национална алијанса за економски развој (НАЛЕД).

"Нову услугу пружаће виртуалне асистенткиње МИА СОМБОР, односно МИА ШАБАЦ, које од прошле године редовно одговарају на упите грађана о различитим административним процедурама путем вајбера, фејсбука и градских портала и пружају сервисне информације о раду локалних управа", навео је НАЛЕД.

У Шапцу, путем четбота МИА, грађани могу доћи до одговора на упите у вези са издавањем извода из матичних књига, уверења о држављанству, пореских уверења и о праву на родитељски и дечији додатак.

У Сомбору грађани могу да сазнају како да остваре право на дечији додатак, као и да се распитају о процедури утврђивања висине пореског дуга и издавању уверења о измиреним пореским обавезама.

Директорка одељења за добру управу у НАЛЕД-у Ана Илић рекла је да је МИА је десет месеци одговорила на више од 14.500 упита. Највеће интересовање у Сомбору било је за пореска уверења, а у Шапцу за остваривање права на дечији додатак.

"Увођењем четбота унапређена је ефикасност локалне администрације, јер су службеници растерећени пружања информација и могу се посветити другим задацима док грађани не морају да троше време чекајући ред испред шалтера", рекла је она.

Како је истакла грађани ће овим путем моћи и да пријаве комуналне проблеме надлежним службама градске управе али и да проследе фотографије и видео записе, опис проблема али и своје контакт податке уколико желе да их надлежни органи даље обавештавају о поступку.

Током 2019. године, када је пројекат почео, службеници у Шапцу су примили више од 18.000 упита, које сада прима четбот, за чију су обраду морали да издвоје око 2.400 сати.

У Сомбору је те године стигло 60.000 упита о процедури утврђивања висине пореског дуга, за шта су службеници издвојили 1.650 сати.

Сомбор и Шабац су први градови у Србији који су добили четбот, а иновација је реализована путем регионалног пројекта Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације.

Пројекат спроводе немачка сарадња у Србији (ГИЗ) и компанија САГА у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење коју представљају НАЛЕД и Привредна комора Републике Српске, у оквиру програма девелоППП немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

У Босни и Херцеговини, пројекат се спроводи у Бијељини и Лакташима.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa