Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Министарство правде: Онлајн састанци са Венецијанском комисијом о сету правосудних закона

Министарства правде Србије је саопштило данас да су на онлајн састанцима са известиоцима Венецијанске комисије представљени радни текстови судских закона који су у поступку промене.

У саопштењу је наведено да је констатовано да је стручна помоћ тог саветодавног тела Савета Европе од изузетног значаја за процес усклађивања законских оквира са усвојеним уставним променама.

"Изражена су очекивања да ће нова нормативна решења, садржана у сету судских закона, осигурати назависност судства у Србији", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су известиоци Венецијанске комисије упознати с активностима и резултатима рада Радне групе и критеријумом за избор њених чланова

Упознати су, како је наведено, и о другим питањима која се односе на транспарентност и инклузивност поступка израде новог Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства.

Размотрена су, како се у саопштењу додаје, бројна нова законска решења, којима треба да се унапреди положај судија, доследно спроведе начело поделе власти и учврсти владавина права.

У разговорима су учествовали и представници Министарства правде, чланови Високог савета судства, судије Врховног касационог суда, Друштва судија Србије, професори, посланици из владајућих и опозиционих странака.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa