Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Pixabay

Pixabay

Унија послодаваца Србије у акцији унапређења положаја жена после повратка са породиљског

Унија послодаваца Србије (УПС) и Институт за развој и иновације (ИРИ) потписали су данас меморандум о сарадњи, а једна од првих заједничких акција ове две организације биће унапређење положаја жена после повратка са породиљског одсуства.

Како је саопштено, предлог УПС и ИРИ, који је развијен уз подршку Фондације за отворено друштво, је трогодишње смањење доприноса за пензионо, инвалидско и здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености за жене које се враћају на посао.

Овом мером би биле обухваћене и незапослене или неактивне мајке, које се запосле до дететове навршене друге године живота.

У првој години субвенционисање обавезних доприноса за социјално осигурање би износило 65 одсто, у другој 60 одсто и у трећој 50 одсто, а предложено умањење доприноса требало би да буде и на терет послодавца и на терет запосленог.

То би значило да би, уколико укупни трошак за послодавца запослене мајке са нето платом од 57.735 динара износи 92.465 динара, након увођења субвенција, у првој години износио 65.454 динара, у другој 67.531 динара и у трећој 71.687 динара.

"Данашњим потписивањем Меморандума о сарадњи Унија послодаваца и Институт за развој и иновације најављују почетак сарадње на даљем јачању националне привреде и њене конкурентности, унапређењу инвестиционе климе засноване на знању, иновацијама и квалитетним пословима, као и унапређењу солидарности, равноправности, друштва једнаких шанси и инклузији", наводи се у заједничком саопштењу.

Две организације планирају да заједничким активностима, кроз економска истраживања и препоруке, дају подршку одрживом друштвено-економском развоју у складу са међународним и ЕУ стандардима и праксом.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa