Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Михајловић: Енергетска транзиција и различити добављачи гаса кључни за развој и безбедност Србије

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са шефом дивизије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Матеом Ривелинијем о наставку сарадње у рударском и енергетском сектору, текућим и могућим новим пројектима, енергетској кризи у Европи и плановима за унапређење енергетске безбедности Србије и региона.

Михајловић је истакла да је ЕИБ веома важан партнер за Србију, подсетивши да је од 2001. ова банка обезбедила 4,9 милијарди евра за пројекте у Србији, саопштило је министарство.

"Поред актуелних пројеката, као што је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска, за нас је повезивање у гасном сектору приоритет. Не само са Бугарском, већ и са другим државама, Северном Македонијом, Албанијом, Хрватском, Румунијом", казала је Михајловић.

Додала је да Србија жели да има различите добављаче гаса у будућности, јер је то једини начин да буде сигурна, стабилна и безбедна.

"Радимо све што можемо да обезбедимо довољне количине енергије и енергената за предстојећу зимску сезону, а истовремено радимо на томе да осигурамо дугорочну енергетску стабилност и безбедност, не само Србије, већ читавог региона", рекла је министарка.

Подсетила је и да је изменом законодавног оквира, који представља основу за инвестиције, направљена основа пре свега у капацитете за производњу енергије из обновљивих извора.

Током састанка, на којем су учествовали и представници Електропривреде Србије, Електродистрибуције Србије и Србијагаса, било је речи о снабдевању гасом, складишним капацитетима, препорукама министарства за смањење потрошње, пројектима који се спроводе у области унапређења енергетске ефикасности, као и актуелној енергетској кризи.

Шеф дивизије ЕИБ за Западни Балкан Матео Ривелини казао је да, поред изградње интерконекције Србија-Бугарска, постоје и други пројекти и дугорочни планови на којима могу да раде ЕИБ и Србија.

"Као што су модернизација дистрибутивне и преносне мреже, унапређење енергетске ефикасности, зелена агенда, али и да ближе сарађујемо и заједно радимо на превазилажењу свих изазова које намеће енергетска криза", рекао је Ривелини.
Бета
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa