Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Михајловић: Енергетска транзиција и различити добављачи гаса кључни за развој и безбедност Србије

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са шефом дивизије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Матеом Ривелинијем о наставку сарадње у рударском и енергетском сектору, текућим и могућим новим пројектима, енергетској кризи у Европи и плановима за унапређење енергетске безбедности Србије и региона.

Михајловић је истакла да је ЕИБ веома важан партнер за Србију, подсетивши да је од 2001. ова банка обезбедила 4,9 милијарди евра за пројекте у Србији, саопштило је министарство.

"Поред актуелних пројеката, као што је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска, за нас је повезивање у гасном сектору приоритет. Не само са Бугарском, већ и са другим државама, Северном Македонијом, Албанијом, Хрватском, Румунијом", казала је Михајловић.

Додала је да Србија жели да има различите добављаче гаса у будућности, јер је то једини начин да буде сигурна, стабилна и безбедна.

"Радимо све што можемо да обезбедимо довољне количине енергије и енергената за предстојећу зимску сезону, а истовремено радимо на томе да осигурамо дугорочну енергетску стабилност и безбедност, не само Србије, већ читавог региона", рекла је министарка.

Подсетила је и да је изменом законодавног оквира, који представља основу за инвестиције, направљена основа пре свега у капацитете за производњу енергије из обновљивих извора.

Током састанка, на којем су учествовали и представници Електропривреде Србије, Електродистрибуције Србије и Србијагаса, било је речи о снабдевању гасом, складишним капацитетима, препорукама министарства за смањење потрошње, пројектима који се спроводе у области унапређења енергетске ефикасности, као и актуелној енергетској кризи.

Шеф дивизије ЕИБ за Западни Балкан Матео Ривелини казао је да, поред изградње интерконекције Србија-Бугарска, постоје и други пројекти и дугорочни планови на којима могу да раде ЕИБ и Србија.

"Као што су модернизација дистрибутивне и преносне мреже, унапређење енергетске ефикасности, зелена агенда, али и да ближе сарађујемо и заједно радимо на превазилажењу свих изазова које намеће енергетска криза", рекао је Ривелини.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa