Инфо

8. октобар 2022.8. окт 2022.
Вучић: Србија неће дозволити чланство Косова у УН; У децембру финансијска помоћ младима

Вучић: Србија неће дозволити чланство Косова у УН; У децембру финансијска помоћ младима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија не може дозволити да Косово постане чланица Уједињених нација, како су то предложиле Немачка и Француска, и да ће то имати последице.

Вучић је у обраћању нацији као прву тему одабрао ситуацију на Косову и Метохији и најавио је да ће говорити и о енергетици, стандарду и спољној политици, и истакао да "имамо на столу предлог две највеће силе Немачке и Француске и о њему мора да се разговара", јер би било неодговорно предлог "бацити кроз прозор".

"Не могу да говорим о детаљима тог папира, али суштина је да Србија допусти улазак Косова у све међународне инсттуције, укључујући УН, а Србија ће за то, није прецизирано, али добила би брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист", рекао је Вучић.
Он је истакао да је за Србију и због Устава, али не само због тога, неприхватљиво да Косово буде чланица УН и да ће то ће носити "своје последице" јер цела идеја се заснива на томе да Србија, без формалног признања, покаже да је сагласна са чланством Косова у УН.

Вучић је истакао да је идеја Европе да се питање Косова што пре реши између осталог како би се руском председнику Владимиру Путину тај аргумент "избио из руку".

Вучић је рекао да Албанци све теме разговора бирају заједно са земљама ЕУ и да је највећа грешка Србије што је дозволила да разговори пређу под надлежност Европске уније.

У новембру почетак процедуре пријема Косова у Савет Европе

Председседник Србије Александар Вучић изјавио је да ће комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић 19. октобра представити стање људских права на Косову пред том међународном организацијом, а да ће почетком новембра Биро комитета министара донети одлуку о почетку процедуре пријема Косова у Савет Европе.

"Они чекају да мађарски члан напусти Биро комитета министара, да уђе литвански члан. То није 'ад хок' акција, ми знамо да се то планира већ много месеци и онда ће кренути у процедуру која дуго траје, али са јасним исходом да Косово приме у Савет Европе", рекао је данас Вучић у обраћању у Палати Србија.

Према његовим речима, на тај начин се жели да се изврши додатан притисак на Србију, да Косово пре свега буде примљено у Интерпол, али и специјализоване агенције УН, од Унеска до многих других. "Не би ли се извршио притисак да то прихватимо и да нам на крају осатане да се суочимо и да наш унутрашњи правни систем прихвати факте, прихвати чињенице, односно дозволи независност Косова и у формалном смислу", казао је.

Истакао је да "могу да нам узму све", али да ће се Србија борити политички, правно, и бранити свој територијални интегритет.

"Изгледи су нам мали, али како год било, у овом тренутку не постоји воља у српском руководству, док сам председник, бар у том једном делу извршне власти, неће постојати воља, за прихватањем независности Косова и чланством Косова у УН", истакао је Вучић.

Навео је и да на Косово и Метохију ускоро стиже 300 нових војника из САД, са циљем да "додатно заштите територијални интегритет и суверенитет Косова".

"То је требало да буде јасан сигнал нама, али и Србима на Косову и Метохији, да не сањају о поштовању Повеље УН, да не сањају и не маштају о поштовању одлука УН, укључујући и Резолуцију 1244, јер мора да се зна чија је једина одлука која мора да се поштује, а то је одлука политике силе", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија "разумела поруку", оцењујући да је међународно право погажено, али да Србији не преостаје ништа осим да се позива на то право и да буде "једина која га се придржава у потпуности".

Додао и да су провокације Албанаца готово свакодневне, кроз појављивање њихових специјалних полицијских јединица које "немају никакве везе са Директоратом и регионалном полицијом Север", као и да је 6. октобра на Северу био присутан велики број британских војника.

"Они ће рећи да су то редовни задаци. Некако редовни задаци увек на северу Косова и Метохије, никако да буду негде друго", додао је Вучић

Он је навео да Србија у овом тренутку има осам нота о повлачењу признања Косова и нагласио да ће наставити да раде на томе, али да очекује да ће "велике силе то нападати".

Вучић: Потписао сам наредбу да 20 одсто свега што произведемо мора да остане Војсци Србије


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је потписао наредбу да 20 одсто свега што земља произведе мора да буде остављено Војсци Србије, јер ће "сукоби у свету још трајати". "Кренули смо у додатна улагања, 100 милиона евра од јуче је уложено, не желимо да наше машине буду из шездесетих и седамдесетих година", рекао је Вучић у Палати Србија.

Он је казао да Србија проналази купце за своју робу, да би могло да се прода све што се направи наредних 20 година.

Држава ликвидна, јавни дуг под контролом, преговори са ММФ-ом о новом аранжману

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је сада на државном рачуну 253,7 милијарди динара, односно више него две милијарде евра, што значи да су јавне финансије ликвидне и стабилне.

"Јавни дуг је 53,7 одсто бруто домаћег производа (БДП). Проблем је јачање долара, али смо предузели мере да се учешће доларског дуга смањи са 28 одсто, колико је износило пре четири године, на око 12 одсто", рекао је Вучић.

Он је истакао да очекује склапање новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Говорећи о приливу директних страних инвестиција, указао је да су оне на крају трећег квартала износиле три милијарде и 11 милиона евра, што је досадашњи рекорд и 0,3 одсто више него у истом периоду прошле године.

По његовој процени те инвестиције ће до краја ове године бити између 3,65 милијарди и 3,9 милијарди евра, што ће бити више него у рекордној 2021. глодини.

Истакао је да су значајно увећане кинеске и јапанске инвестиције у Србији.

"Инвестиције нам живот значе. Оне нам обезбеђују сигурност", рекао је Вучић и додао да ће у наредних годину дана бити изграђено пет аутопутева, односно брзих саобраћајница.

Навео је да ће аутопут до Крушевца бити завршен до краја године, тако да ће се до тог града из Београда стизати за сат и десет, сат и петнаест минута.

"Очекујемо завршетак и брзе саобраћајнице до Ваљева до краја следеће године, а од Руме до Шапца до септембра следеће године. Радимо брзу пругу Београд Ниш, у чему имамо јаку подршку ЕУ. Без обзира шта мислимо о политици ЕУ о питању КиМ, али Србија и њена Влада мораће да наставе многе реформе на свом европском путу", рекао је Вучић.

Од 1. децембра пријава младих за нову финансијску помоћ од 5.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће од 1. децембра кренути пријава за нову финансијску помоћ младима, од 5.000 динара.

"Пред Нову годину, од 1. до 15. децембра нова помоћ младим људима, од по 5.000 динара", рекао је Вучић.

Такође је рекао да ће се од новембра повећати и пензије, па ће просечна пензија у Србији бити 38.000 динара.

"Од 1. новембра идемо на повећање пензија, које ће пензионери примити у децембру, а онда додатно повећање следећег месеца. Укупно повећање закључно са јануаром износиће између 20,2 и 20,8 одсто", рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да ће плате у јавном сектору бити увећане за 12,5 одсто, а за војна лица, официре и подофицире 25 одсто., па ће минимална зарада износити 40.020 динара.

Када је реч о намирницама, Вучић је казао да је Србија обезбедила најјефтинији хлеб у Европи, по цени од 53,50 динара.

Држава има довољне количине сунцокрета, шећера и соли, рекао је он.

"За четири пута смо повећали количину конзерви, затим 11 милиона литара уља, што је више од 50 дана потрошње, повећали смо све количине", казао је Вучић.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa