Инфо

8. октобар 2022.8. окт 2022.
Вучић: За сада нећемо уводити санкције Русији

Вучић: За сада нећемо уводити санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија за сада неће уводити санкције Руској Федерацији, све док штета која се наноси Србији не буде превелика.

Вучић је истакао да Србија није никоме ништа дужна и да су они којима Србија већ 230 дана под притисцима не уводи санкције, њој увели санкције након три дана без притисака.

"Ми ово не чинимо само због повољније цене гаса или подршке у Савету безбедности (УН), већ због међународног јавног права и поштовања себе јер знамо шта санкције радиле нама", рекао је Вучић.

Председник Србије је најавио и да ће будућа влада можда донети неке другачије одлуке, као и да ће он обавестити грађане уколико дође до промене спољне политике.

Такође, Вучић је рекао да без обзира шта мислили о политици ЕУ према Косову и Метохији, и без обзира што нисмо срећни што је за Европу суверенитет Украјине света ствар, а територијални интегрите Србије важи али без Косова, Србија ће наставити пут ка ЕУ.

"Нова влада мораће да настави реформе на европском путу у оквиру владавине права, да раде на инфрастути, на усклађивању визних режима", рекао је Вучић.

Он је испричао да је постојао план да Мађарска 1999. године нападне Србију и да му је Виктор Орбан то потврдио, јер је Мађарска то одбила. Вучић је тај пример навео као доказ да нема пријатељства, јер је, како је рекао "Маргарет Тачер рекла Орбану да је разочарана што то није учињено".

Када је реч о Русији, захвалан је, кажао је, што је у УН спречена декларација о Србији као геноцидној држави, али да када је реч о санкцијама, Русија је увела Србији санкције без великог отпора.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa