Инфо

9. октобар 2022.9. окт 2022.
Фото: Љиљана Ковачевић (Бета)

Фото: Љиљана Ковачевић (Бета)

Протестни скуп опозиције у Бањалуци: Тражи се поновно бројање гласова у целој РС

Опозиционе странке су, са вечерашњег протестног скупа у Бањалуци, упутили два захтева, први да се у целој Републици Српској поново преброје гласови на свим бирачким местима и други, да правосудне институције под хитно покрену истрагу и утврде одговоност оних који су, како су навели, учествовали у организованој пљачки на изборима и прекрајању воље народа.

Хиљаде грађана поново су се вечерас окупиле на протесту на Тргу Крајине у Бањалуци, који је организовала опозиција, због, како су навели, изборне крађе и бројних неправилности на изборима одржаним 2. октобра.

Лидери опозиције и грађани прво су се окупили у парку "Младен Стојановић", одакле су прошетали до главног градског трга.

На челу колоне били су лидери опозиције, који су носили транспарент на којем је исписано: "Неће ти проћи".

Током протестне шетње учесници протеста су узвикивали: "Миле лопове!".

Кандидаткиња опозиције за председницу РС Јелена Тривић изјавила је да "има довољно оних који знају" шта је власт урадила на изборима 2. октобра.

"Миле одлази, народ ти је поручио", казала је она обраћајући се окупљеним грађанима.

Додала је да народ има право на фер и демократске изборе, а не, како је истакла, на купљене и покрадене изборе.

"То је удружена злочиначка организација која је покрала вољу народа", казала је Тривић.

"Нећете нас покрасти овај пут. Ми тражимо да поново бројимо гласове, али они не смеју, јер знају шта је у врећама", казао је заменик председника СДС-а Милан Радовић, обраћајући се окупљеним грађанима на Тргу Крајине.

Лидер Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић рекао је да је протест организован због "изборног лоповлука, мафије и корупције".

"Рекао сам да ће нас доћи још више и дошло нас је још више да кажемо да је председник РС Јелена Тривић", казао је Бореновић.

Председник Листе за правду и ред Небојша Вукановић најавио је да ће опозиција следеће седмице организовати протестну шетњу у Сарајеву од Централне изборне комисије (ЦИК) до Канцеларије високог представника (ОХР).

"Шмиту ћемо рећи - Сидји доле да причамо. Порука и њему и странцима, нећете нам ви кројити судбину", казао је Вукановић.

Најавио је да ће сутра посетити и министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача да му каже да "полиција није комитет СНСД-а и да нема право да хапси младића у Лакташима, јер је бранио изборну вољу градјана".

Протесте су организовали СДС, ПДП и Листа за правду и ред Небојше Вукановића.

На протесту се видела и једна застава Српске напредне странке (СНС).

Први протест опозиције одржан је у четвртак, 6. октобра, а из опозиције су истакли да неће одустати од протестних окупљања све док се не утврди пуна истина о изборном процесу 2. октобра.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa