Инфо

17. октобар 2022.17. окт 2022.
РТС

РТС

Вучевић: Председништво СНС-а могуће 23. октобра, нова влада у року

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да седница Председништва СНС-а још увек није заказана, а да је могуће да ће бити одржана 23. октобра. Истакао је да ће нова влада свакако бити изабрана у року.

Милош Вучевић је рекао да не зна да ли ће Србија нову владу добити баш 27. октобра, али да су то техничке ствари - да ли ће влада бити изабрана тада или неколико дана касније, што је у року.

Он је најавио да ће на седници Председништва СНС дефинисати коалиционе партнере, због чега је важно да јој присуствују сви важни државни актери из СНС-а.

Навео је да има назнака око СПС-а и Јединствене Србије, као и да ће седница бити прилика да утврди политика и кадровска решења.

Додао је да ће већ из Закона о влади и министарствима бити видљива контура нове владе.

"Најинклузивнија влада"
Вучевић је рекао да, не само да ће у Влади Србије бити затупљени Бошњаци, већ и да ће то бити најинклузивнија влада до сада, када је реч о мањинским партијама, чиме ће се показати да је Србија кућа свих њених грађана.

Најавио је снажније учешће Савеза војвођанских Мађара, као и да ће поред њих и Бошњака можда још нека мањина имати места.

"Не би било фер да ја кажем, а да не каже мандатарка Ана Брнабић", одговорио је он на питање о расподели ресора у будућој влади.

"Мали остаје министар финансија"
Вучевић је најавио да ће Синиша Мали остати потпредседник и министар финансија, те да ће Ивица Дачић бити први заменик премијера и вероватно ће покривати ресоре који се спомињу.

"Много је важнија енергија владе, да не буде дисонатних тонова", рекао је он.

О санкцијама Русији
Упитан о захтевима дела опозиције око "Уједињених", да се уведу санкције Русији, Вучевић је рекао да би било коректно да су то говорили и у предизборној кампањи.

Подсетио је да неке политичке опције траже да се Србија декларише да неће никад увести санкције Русији.

"Не треба да се изјашњавамо дневно, него да водимо своју политику. Пустите да радимо свој посао. Одлуке донете на највишим државним органима нису промење", рекао је он.

Упитан да коментарише ставове министра Вулина, Вучевић је рекао да има и министара који траже увођење санкција Русији.

"То не треба да се чује од чланова владе. Они треба да следе дефинисану полику. Могу ставове да изнесу на седницама владе, и радним телима. Када се нешто изгласа или то пратите, или кажете да нисте део тима", поручио је он.

Нагласио је да кад се утврди полтиика онда то треба да се прати снихронизовано.

"Пустите државу да не покаже све своје карте. Јер ће нам карте видети они који нам не желе добро. Да не поновимо грешке из 30-их година прошлог века, доста смо страдали", поручио је он.

"Спремни да разговарамо о КиМ, никада нећемо пРизнати независност"
Поводом притисака око КиМ Вучевић је рекао да је Србија спремна да разговара, али никада да призна независност КиМ, нити да буде део УН.

"Волели бисмо историјски споразум са Албанцима, али није могуће да се тражи да Србија буде на коленима и изгуби све", рекао је он.

Вучевић је рекао да је КиМ више од века отворено питање, те да за тај "Гордијев чвор" нема нема савршеног решења.

Истакао је да посебно фрустрира ситуција у којој су државама пуна уста наратива о територијалном интегритету Украјине, а да по питању КиМ, ти исти не говоре тако, већ спомињу реалност, да се ради о посебном случају који би Србија требало да призна.

Навео је да рат у Украјини свет дели на два табора, те да се не дозвољава малим државама да мисле својом главом.

Рекао је да Србија 10 година води самосталну и слободарску политику па тако "штрчи" и није добар пример.
РТС

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa