Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Прослављена слава спомен цркве посвећене Светој Петки

Данас је храм Свете Петке у Шапцу, прославио своју заштитицу. После свете литургије, уследила је литија, резање славског колача и парастос брутално убијеним невиним Шапчанима на Старом мосту у октобру 1944.

Највиђенији грађани из старих шабачких породица извођени су пред преки суд и убијани без милости, у ноћи уочи Свете Петке, 26. октобра 1944. године. Сутрадан је на згради Окружног суда објављено тридесетак имена.

- Страдало је неколико десетина грађана. Знамо за тај податак зато што је један од њих био старешина Саборне цркве, прота Паун Протић, пошто се његов унук након седам дана нашао у истим просторијама где је прота био затворен и наишао запис на зиду, препознавши рукопис свог деде: „Господе, смилуј се на нас грешне који ти ноћас долазимо… Нас 80 умире“, каже старешина храма, свештеник Младен Шобот.

Спомен храм посвећен невиним жртвама подигнут је 2006. године, на иницијативу Удружења грађана „Мост“.

Сваке године свештенство и верници овог храма молитвено прослављају храмовну славу и врше помен за све упокојене који су страдали на старом железничком мосту од октобра 1944. до маја 1945. године.


Опширније у штапманом издању.
Глас Подриња

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa