Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
ГО Заједно Шабац

ГО Заједно Шабац

Представници Градског одбора странке ЗАЈЕДНО Шабац, данас су одали почаст невино страдалим Шапчанима на старом железничком мосту пре 78 година

Данас је одржан помен угледним Шапчанима, који су без спроведеног судског поступка и утврђене кривице брутално ликвидирани на старом железничком мосту пре 78 година.

На дан Свете Петке, 27. октобра 1944. године, четири дана после одступања немачких јединица преко Саве, почела су масовна убиства угледних Шапчана. Тачан број није познат, али се помиње преко 2.000 наших суграђана свирепо убијених и потом бачених у Саву са полусрушеног Шабачког моста.

Егзекуције су трајале све до пролећа 1945. године. Ово је један од најмасовнијих злочина Срба над Србима после Другог светског рата.Заједно са Србима ,убијани су и Шапчани припадници других националности и вероисповести.

Међу страдалим су углавном свештеници, трговци, студенти, професори, апотекари. Многим угледним Шапчанима, Сава је остала заједничка гробница.

Градски одбор странке Заједно одао је пошту невино страдалим становницима нашег града и околине, са вером да мостови више никада не буду места страдања, већ места спајања људи, како нас је учио и наш нобеловац, Иво Андрић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa