Инфо

28. октобар 2022.28. окт 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЕЗП: Пријава против Elixir group-a због складиштења отпада

Председник Европске зелене партије др Дејан Павловић покушао је данас да поднесе пријаву канцеларији републичке еколошке инспекције у Шапцу против Elixir group-a због противзаконитог складиштења отпада у кругу фабрике Elixir Zorka у Шапцу. Будући да су инспектори били на терену, пријаву ће послати директно надлежном министарству.

Реч је о отпаду у контејнерима запремине 1.100 литара, непознате садржине, испред нове управне зграде (некада Зорка боје, капија три), на простору непосредно поред ограде која круг фабрике минералних ђубрива одваја од улице Хајдук Вељка, a који је примећен и фотографисан пре седам до десет дана.
Фото: Глас Подриња

Како је рекао, циљ пријаве против Elixir group-a, Elixir Zorkе минерална ђубрива и Eco lagera је да укажу на непоштовање прописа и пре добијања дозволе за складиштење неопасног и опасног отпада.

-Тај простор је у непосредној близини насељеног дела града и у случају акцидента може изазвати општу опасност. То је можда један миноран пример кршења прописа који ове компаније спроводе, али је јако битно да покажемо да они то раде управо локалној канцеларији републичке инспекције за заштиту животне средине и тражимо од њих да изађу на лице места и утврде о чему се ради. Отпад је у међувремену склоњен, али то не поништава учињено кривично дело. Постоје информације да је у протеклих неколико година на платоу у кругу ове фабрике под вредим небом складиштена одређена количина мерена хиљадама тона различитих врста отпада, на шта ћемо тек указати надлежним органима када прикупимо доказе- подвукао је др Павловић.
Фото: Глас Подриња

Подсетио је да је Министарству заштитe животне средине већ поднео захтев да се поступак добијања дозволе који је Elixir Zorka поднела за складиштење опасног и неопасног отпада потпуно поништи и крене испочетка, те нагласио да било каква расправа о томе неће поништити процес добијања дозволе који је завршен, већ само допринети бољем информисању јавности да проблем постоји.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa