Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Српска делегација у Словачкој: Посета местима голготе и поклон сенима српских логораша у Великом рату

Српска делегација у Словачкој: Посета местима голготе и поклон сенима српских логораша у Великом рату

Представници удружења потомака Богатић и Београд, заједно са делагацијом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посетили су неколико историјских локалитета у Словачкој Републици. Делегацију Министарства предводио је државни секретар Зоран Антић, који је заједно са високим представницима МУП-а и Војске Републике Србије, кадетима МУП-а и Војске Србије, као и делегацијама борачких удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, најпре присуствовао пријему у амбасади Републике Србије у Братислави.

Председник УПРС 1912-1920. „Пук Краљевића Александра“ Богатић, Драган Јосиповић и Горан Чупић члан Градског одбора СУПРС 1912-1920. Београд, општина Звездара, том приликом уручили су пригодан поклон отправнику амбасаде Републике Србије у Словачкој, Марији Барловић, књигу „Мачвани у балканским ратовима и Првом светском рату (1912-1918)".

Положени су венци и одада пошта поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника на војном гробљу Копчани, у општини Петржалка, на коме је сахрањен 51 војник са подручја бивше Југославије, страдао у периоду између 1916. и 1918. године.

Парастосу који је служио свештеник војске Србије и одавању почасти присуствовали су поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представника Министарства одбране и Војске Србије, кадета Војне академије, представника и студената Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, делегација Савеза потомака ратника 1912-1920., СУБНОР-а, Савеза удружења бораца Србије и званични представници Републике Словачке: Јан Хрчка председник општине Петржалка, др Антон Хрнко саветник председника Народне скупштине Словачке, затим Адријан Јенчо генерални директор Сектора за јавне послове МУП Словачке и председник словачког дела Српско-словачке комисије за бригу о војним гробљима, затим др Данијела Суха председница удружења Ћирилометодијана и Ернест Хуска из Одељења за културу општине Петржалка.

Одржана је и церемонија поводом годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер, где је у периоду од августа 1914. до октобра 1918. године страдало око 7.000 српских цивила и војника, док су пронађена имена за 5.135 српских и 312 црногорских цивила и војника. После парастоса венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Великог Међера, уз присуство кадета Војне академије, представника и студената Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда и борачких удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Напором господина Стана Рибича данас је уређено гробље, а на великим мермерним плочама постављеним дуж ограде ка улици, исписана су по азбучном реду и годинама смрти презимена и имена сахрањених цивила и војника на овом гробљу.

мачва.инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa