Инфо

22. новембар 2022.22. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Богат програм у част ерудите, књижевника и преводиоца

Манифестација „Винаверов свет 2022“ у петак и суботу у Шапцу

Манифестација „Винаверов свет 2022“ биће одржана у петак и суботу, 25. и 26. новембра, на више локација у граду. Установе културе понудиће богат програм посвећен ерудити, књижевнику и преводиоцу Станиславу Винаверу, а у овогодишње садржаје укључене су и колеге ван Шапца и еминентни српски уметници, истакнуто је на конференцији за новинаре у уторак у Градској кући.
Фото: Глас Подриња

Почиње откривањем скулптуре „Робот“ познатог уметника Николе Коље Божовића у Галерији на отвореном у Савској авенији, у петак од 11 сати.

Истог дана у Народном музеју у 12 сати биће отворена изложба једног од наших најпознатијих сликара Петра Лубарде „Лубарда, једна прича“, на којој ће бити приказано 29 радова.

Како је истакла директорка Фондације „Станислав Винавер“ Александра Павловић, циљ је да се при организацији, припремању и реализацији културних манифестација укључе све установе културе.
-Неопходно је да приликом организовања манифестација које обележавају значајне датуме за живот нашег града или се осврћу на поједине личности које су оставиле битан траг у уметничком стваралаштву, буду укључени сви или бар већи број институција културе. Верујем да се из програма види да смо ове године успели у томе, те да је то допринело његовој садржајности и пуноћи- навела је директорка Фондације „Станислав Винавер“
.

Фото: Глас Подриња

У петак од 18 сати у дворани „Винавер“ Библиотеке шабачке биће одржана промоција књиге суграђанина, историчара Бранислава Станковића, која носи назив „Константин- књига о Винаверу/Српство као судбина“, на којој ће говорити рецензенти. Библиотека је у суботу од 11.30 сати домаћин и националног научног скупа са међународним учешћем „Станислав Винавер и музика“, који ће обухватити Винаверово књижевно стваралаштво, али ће акценат бити и на његовом интересовању и детаљном бављењу музиком.

Музичка школа има част да затвори програм манифестације концертом „Винаверу у част“ у суботу од 18 сати.

Како је оценио члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић, манифестација је за разлику од прошлих година проширила своје капацитете, будући да је организована у сарадњи са еминентним српским уметницима и реномираним установама културе у Србији.

На конференцији за новинаре говорили су и директор Културног центра Шабац Урош Лукић, директорка Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Соња Живковић, директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић и директорка Народног музеја Шабац Мирјана Перић. Опширније у штампаном издању.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa