Инфо

23. новембар 2022.23. нов 2022.
Бета

Бета

Пољопривредници Србије због скупе сетве, штедели на минералном ђубриву од кога зависи принос

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је данас да је у аграру због скупог минералног ђубрива за јесењу сетву на 40 одсто засејаних површина смањена његова употреба, што ће се одразити на принос ако се у пролеће не надокнади тај мањак.

"Пољопривредни произвођачи су због недостатка новца били принуђени да у најскупљој жетви до сада прво штеде на минералном ђубриву. Засејао сам 200 хектара пшенице, а смањио употребу основног, мешаног ђубрива око 25 одсто", рекао је Јакшић.

Додао је да су пољопривредни произвођачи углавном за сетву пшенице користили своје, недекларисано семе, што такође може да утиче на смањење приноса.

Јакшић је рекао да је неизвесно како ће се кретати цене минералног ђубрива на пролеће, које сада кошта око 110 динара по килограму и три пута је скупље него у јесен 2021. године. Од његове цене, како је рекао, зависи да ли ће мањак ђубрива при сетви моћи да се надокнади у пролеће.

Он је рекао да има незваничних најава да би минералнио ђубриво "уреа" могло да појефтини на пролеће 2023. године и омогући пољопривтредницима да са две прихране надоканаде мањак при сетви.

"На њивама, где се примењује пуна агротехника, умањење ђубрива једне године неће имати превелики утицај на приносе, али на осталим њивама род може да се умањи до 50 одсто", рекао је Јакшић.

Истакао је да ће принос пшенице у наредној години пресудно зависити од цене минералног ђубрива на пролеће.

Јакшић је рекао да од када је омогућен извоз пшенице из Украјине на домаћем тржишту пада цена тог пољоприврдног производа и кукуруза и да је домаћим произвођачима сада цена пала за око 15-20 одсто и не могу да се ослободе вишкова.

Додао је да је ове године и поред тих проблема пшеницом засејано око 750.000 хектара или око 20 одсто више него прошле године, пре свега због страха од пролећне суше која може бити погубна за пролећне усеве, па се прибегава јесењој сетви на што већим површинама.

Према речима председника Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељка Савића у том делу Србије око 30 одсто пољопривредника није користило основно минерално ђубриво при сетви због његове високе цене, смањеног приноса кукуруза и соје због суше и немогућности да се раздуже.

"Један број пољопривредника није користио минерално ђубриво, рачунајући на чињеницу да ако на пролеће буде суша не вреди ни ако се искористи максимална количина ђубрива. Ако не буде суше, они сматрају да са две прихране надокнаде недостатак из јесење сетве", рекао је Савић.

У Банату је, према речима председника Свеза удружења пољопривредника Баната Драгана Клеута, смањена употреба основног ђубрива при сетви пшенице на 50 одсто парцела.

"Има и пољопривредника који нису додавали ђубриво јер немају новца, пошто од државе не добијамо никакве субвенције, а због забране извоза пшенице и кукуруза, нисмо могли да продамо вишкове. То је утицало и на пад цена наших производа, док цене свих репроматеријала и енергената расту", рекао је Клеут.


Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa