Инфо

26. новембар 2022.26. нов 2022.
У Богатићу отворена изложба радова са Међународне ликовне колоније "Совљак 2022"

У Богатићу отворена изложба радова са Међународне ликовне колоније "Совљак 2022"

У свечаној сали Општине Богатић синоћ су изложена дела настала на летос одржаној, 24. по реду, Међународној ликовној колонији “Совљак 2022”. Успешну и професионалну организацију колоније већ скоро четврт века спроводи Културно-образовни центар Богатић. Директор ове установе, Иван Остојић, обратио се окупљенима нагласивши да су и ове године дела настала у Совљаку уметници изнедрили из душе.

- Импресије које изазива цео амбијент Етно парка и липа стара више од два века, проткана су кроз ова дела и носе посебну мешавину осећања уметника и наше лепе Мачве. Захвалио бих се свима који су допринели да се ова манифестација одржи на једном нивоу и у форми за похвалу, али велику захвалност упућујем и члановима уметничког савета колоније, који су селектовали одличан сазив ове године. Наредног лета колонија слави 25.рођендан и том приликом ћемо изаћи са посебним програмом. Планиран је већи број уметника, као и да дела на изложбама, поред мачванске публике, виде и љубитељи уметности у више градова у Србији и Републици Српској”, рекао је Иван Остојић, директор КОЦ-а Богатић.

Присутне је поздравио и председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, који је испред покровитеља манифестације истакао значај колоније, на којој је и ове године настало прегршт квалитетних уметничких дела.
Мачва.инфо

- Следеће године је јубиларна колонија, коју ћемо на посебан начин обележити. Искористио бих прилику да се захвалим директору и свим запосленим у Културно-образовном центру, који кроз бројне манифестације на најбољи могући начин презентују нашу општину и проносе име Богатића. Совљачка колонија је једна од најзначајнијих манифестација коју Општина подржава, а тако ће бити и убудуће”, навео је Дамњановић.

Фотограф Рајко Каришић, у име уметника који су ове године стварали у Совљаку, беседом је званично отворио изложбу.
Мачва.инфо

-Ја сам до сада учествовао на преко двестотине колонија и слободно могу да кажем да је ова мачванска потпуно успела. Владала је једна лепа, скоро породична атмосфера, захваљујући најпре домаћинима, који су се својски потрудили да нам боравак у Етно парку буде што бољи. Још једна лепа ствар код ове колоније је што има један леп континуитет, 24 сазива до сада. Нагласио бих да је Богатић једно од ретких места које може да се похвали са толиким бројем одржаних колонија, али није само број у питању, важна су и дела која остају после тих колонија, јер се уметници труде да оставе најбоље иза себе и слике које они изнедре живе свој живот и даље после колоније. Зато бих одао признање Културном центру и локалној самоуправи на упорности да одрже континуитет и желим им да наставе са овако једном лепом традицијом у времену када се култура гура у запећак”, истакао је Каришић.

Уз Каришића, у Етно-парку Совљак овог лета боравило је још седам еминентних уметника: Мина Ступар, Ана Ђорђевић, Јелена Николић, Борис Еремић, Миодраг Милутиновић, Стефан Петронијевић и Милош Шарић.

Да додатно улепша овај културни догађај успео је млафи виртуоз на хармоници, Дргослав Васиљевић из Прњавора.
мачва.инфо

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa