Инфо

26. новембар 2022.26. нов 2022.
Зашитник грађана потврдио несавесно поступање полиције у случају напада на грађане у Шапцу

Зашитник грађана потврдио несавесно поступање полиције у случају напада на грађане у Шапцу

Платформа "Три слободе" саопштила је данас да је Заштитник грађана установио да је полиција поступала "закаснело, несавесно и неефикасно" на прошлогодишњи догађај када је група "насилника у Шапцу багером и моткама насрнула на грађане" окупљене на еколошком протесту.

"Овакав закључак је Заштитник грађана донео у поступку по притужби Београдског центра за људска права, поднетој због основане сумње да је 27. новембра 2021. године на мосту у Шапцу полиција циљано препустила простор батинашима, јер се са лица места повукла непосредно пред сам напад, чиме се оглушила о своју законску дужност заштите живота, права и слобода грађана Србије", наведено је у саопштењу.

Заштитник градкана је установио није на време спречено "теже нарушавање јавног реда и мира и извршење више кривичних дела", а што је имало за последицу "лаке и тешке телесне повреде код више грађана, као и имовинску штету на већем броју возила".

С тим у вези, Заштитник је МУП-у наложио да покрене дисциплинске поступке против полицијских службеника који су поступали по позивима грађана, као и да га извести о исходу наведених поступака.

Министарство унутрашњих послова је дужно да Заштитника грађана у року од 30 дана обавести о корацима које је предузело да ове препоруке испуни.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa