Инфо

26. новембар 2022.26. нов 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Синоћ (25.11.2022) промовисана књига Бранислава Станковића „КОНСТАНТИН – књига о Винаверу/Српство као судбина“

У оквиру Манифестације "Винаверов свет", синоћ је промовисана књига историчара Бранислава Станковића „КОНСТАНТИН – књига о Винаверу/Српство као судбина“. У препуној Дворани Винавер у Анексу, говорили су рецензенти др Милица Винавер Ковић и др Владимир Димитријевић.
Глас Подриња

- На кључним топосима српске сакралне историје попут Косова, Грачанице и осталих, Станислав Винавер је показао да је за њега српство било дух и култура. Свесно опредељен за највише вредности српског народа, умео је да их брани на достојан начин и да покаже да европско и домаће нису супротстављени код озбиљних људи попут њега самог, који је био човек огромних знања и изванредних увида. Његово доба тек предстоји. Значајни рад Гојка Тешића на издању Сабраних дела Станислава Винавера, као и покретање Винаверових дана у Шапцу показује да ниједно значајно дело не може да пропадне и ишчезне у времену, а књиге попут ових нас подсећају како да и данас, што је веома тешко, останемо своји и да "паметно србујемо", истакао је др Димитријевић.
Глас Подриња

Аутор је рекао да је Винавер једна од његових опсесија, а друга су људи који нису по својој крви Срби, али су се определили да духовно и културно припадају српском народу.
- Књига је усмерена на Винаверово српско опредељење и његову националну заветну мисао за коју је дисао и за коју је живео. Не треба да заборавимо да је Станислав Винавер ученик Бергсона, Поенкареа и Ване Ландовске, али то треба да спојимо у укорењеном национализму Станислава Винавера који је говорио: "Морамо упознати цео свет да бисмо упознали себе", а се себе никада није одрекао. Дао је српском народу и српству све што је могао. У оба велика рата био је спреман да за Србију положи свој живот, нагласио је аутор.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa