Инфо

28. новембар 2022.28. нов 2022.
Бета

Бета

Медији: Србија ће за ново оружје потрошити готово половину војног буџета

Нацртом Закона о буџету предвиђено је да Србија за одбрану у наредној години издвоји више од 1,3 милијарди евра, односно око два одсто пројектованог бруто друштвеног производа (БДП), што је пропорционално економској снази земље више него што издваја већина европских чланица НАТО.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, Србија је за одбрану предвидела готово 161 милијарду динара, а у предвиђеном буџету изузетно висок ниво имају инвестиције у ново наоружање за које ће бити утрошено 44,9 одсто свих средстава.

"Уколико се усвоји Нацрт закона о буџету, Србија ће у односу на економску снагу земље имати пропорционално више новца за одбрану него већина европских чланица НАТО које нису достигле препоручених два одсто БДП. У окружењу су за одбрану 2022. толико издвајале Румунија (1,99 одсто) и Хрватска (2,03 одсто), а ускоро ће и Црна Гора", пише у тексту.

За персоналне трошкове предвиђено је 39,5 одсто буџета, за операције 14,8 а за изградњу 0,8 одсто новца.

НАТО препоручује својим чланицама да такође издвајају око два одсто БДП-а, али да половина иде за персоналне трошкове, 30 дсто за операције и тек 20 одсто за инвестције.

Од новог буџета Србија је највише определила за набавке наоружања и војне опреме, за шта је предвиђено 616 милиона евра. За плате, доприносе, дневнице и додатке запослених биће издвојено 542 милиона евра, за оперативне трошкове 203 милиона а за изградњу или поправку објеката око 11 милиона евра.

"Према планираном српском одбрамбеном буџету за идућу годину удео инвестиција у наоружање и инфраструктуру износиће 45,7 одсто и најсличнији је Грчкој и Мађарској", пише у тексту.

Војска Србије, за разлику од других војски, има и специфични додатни трошак - стално ангажовање људства и технике у Копненој зони безбедности, где се поред напрезања људи, плаћају стални трошкови горива, хране и комуналних услуга на неколико десетина малих војних база.

"Иако је неспорно да ВС треба ново наоружање и опрема, војна обука и вежбе не смеју да трпе. Војници, подофицири и официри требало би да буду добро обучени како би то наоружање могли ефикасно да користе. А за обуку је важан новац и зато је потребна равномернија расподела новца у буџету министарства одбране", оцењује се у анализи тог портала.





Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa