Инфо

28. новембар 2022.28. нов 2022.
Округли сто о ХПВ имунизацији(Фото: Глас Подриња)

Округли сто о ХПВ имунизацији(Фото: Глас Подриња)

Болести изазване ХПВ-ом вакцином искорењене у најразвијенијим земљама

Поводом почетка програма ХПВ имунизације у Србији одржан је округли сто у Заводу за јавно здравље Шабац. Трибини су присуствовали представници државних институција, невладиних оргнизација и лекари.

Циљ кампање "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ" је подизање свести о овој теми, како би интересовање за овај вид превениције било што боље.

Мачвански округ пример добре праксе (Фото: Глас Подриња)


-Мачвански округ је пример добре праксе како се успешно спроводи ХПВ имунизација, која је почела од јуна месеца. Имунизација је потпуно бесплатна за децу старости од 9 до 19 година. До сада је у Мачванском округу апликовано 885 доза. Око 670 деце је примило прву дозу ХПВ вакцине. Ми имамо на располагању деветовалентну вакцину, која је врло ефикасна и потпуно је безбедна, а штити од малигних болести које се доводе у везу са ХПВ вирусом. Наше жене и даље умиру од рака грлића материце, а те болести су искорењене у најразвијенијим земљама, навела је др Катарина Боричић из института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Вакцинација се дуже од 30 година спроводи у свим најразвијенимјим земљама света. До сада је дато више од 500 милиона доза ове вакцине, рекла је др Боричић.


Просечно у Србији годишње оболи 1.100 жена, а око 450 жена умре од рака грлића материце. На петом месту смо по обољевању, а на другом месту по умирању у Европи.

Болести искорењене у најразвијенијим земљама (Фото: Глас Подриња)


Удружење "Родитељ" је, заједно са инситуцијама покренуло сајт хпвинфо.рс где родитељи могу да постављају питања у вези ХПВ и имунизације, а на питања ће им одговорити еминентни стручњаци.
Глас Подриња

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa