Инфо

29. новембар 2022.29. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Град Шабац уз подршку ЕУ гради Научни центар за даровиту децу

Фото: Глас Подриња

У Град Шабац уз подршку Европске уније преко програма ЕУ ПРО Плус, који се реализује у сарадњи са Министарством за европске интеграције (УНОПС) реализује пројекат „Фабрика идеја за 21. век“. Планирано је да у оквиру пројекта буде доступан Научни центар за младе таленте са кабинетима за физику, биологију и хемију, мултимедијалном учионицaмa, интернет кафеом као и 14 трокреветних соба за смештај деце из целе Србије.

-Научни центар биће отворен за све оне који буду заинтересовани за квалитетне програме које ћемо пласирати. Важно је на време препознати таленте и системски им омогућити да своје потенцијале развијају. Обезбедићемо врхунске услове за добар и квалитетан рад са даровитом децом како би постизали запажене резултате не само у земљи, већ и свету- истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Европска унија у пројекту учествује са 180.000 евра, а Град Шабац са значајним средствима од скоро 195.000 евра.

-Веома смо поносни на овај пројекат, јер се кроз њега бавимо даровитима. Током имплементације имамо низ активности које ћемо реализовати са партнерима: Предшколском установом „Наше дете”, Центром за стручно усавршавање, Васпитачким удружењем „Сунце” и Друштвом учитеља Шабац. Уз инфраструктурни део пројекта, реконструкцију павиљона на Летњиковцу имаћемо и програмски део у ком ћемо различитим активностима промовисати и подстицати даровитост. Научни центар је намењен деци узраста предшколског, основношколског и средњошколског узраста - нагласила је Ана Маринковић руководилац пројекта и додала да ће у новом објекту у августу 2023. бити организован Математички камп за децу из целе Србије.
Планирани изглед Научног центра


-Научни центар је веома значајан за децу и младе којима је наука интересовање и опредељење. Сматрам да је ово одлична прилика за стицање нових знања и подршка - рекао је Петар Поповић, ученик првог разреда Шабачке гимназије који путује на Интернационалну научну јуниорску олимпијаду у Колумбији као представник Србије са још пет талентованих ученика из Београда и Новог Сада.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa